Hirdetés

Döbbenetes dolog derült ki a pletykálkodásról: evolúciós haszonnal jár

Nap Híre portré Nap Híre

Egy új kutatás szerint a pletykálkodás kifejezetten hasznos az emberek számára. 

A pletykálkodás az egyik legfontosabb dolog, ami életben tart bennünket – állítja Robin Dunbar, az oxfordi egyetem evolúciós pszichológia professzora. Ez az egyik képességünk, ami emberré tesz minket, kiemel bennünket az állatok sorából, az már csak hab a tortán, hogy még az életünket is sokkal jobbá teszi. Épp ezért, ha eddig rosszul éreztük volna magunkat egy kis traccsolás után, ne tegyük – írja a Bors

A pletykálkodást gyakran csak üres fecsegésnek vagy bűnös élvezetnek tekintjük. Pedig igazából egy rendkívül hasznos elfoglaltság. Többek között azért, mert a barátainkkal és a közeli ismerőseinkkel ápolt kapcsolatot ezzel tudjuk még jobban elmélyíteni, ezen felül rengeteg fontos információt kapunk arról, kiben bízhatunk meg és kiben nem, ki mond okosakat és ki beszél badarságokat, esetleg ki az, aki áskálódik ellenünk vagy éppen, hogy támogat minket. 

A pletykálkodás azért jó evolúciós szempontból, mert például visszaszorította a helytelen viselkedést, mivel az emberek tudták, hogy tetteik a híresztelésen keresztül elterjedhetnek, így kevésbé volt valószínű, hogy önző módon cselekedjenek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés