Hirdetés

Összeomlás előtt az ukránok? Brutális, ami történik Avgyijivkánál

Nap Híre portré Nap Híre

Avgyijivkánál már 2014 óta zajlanak harcok, különösebb eredmények nélkül, ám tavaly ősszel drámain megnőtt az ütközetek száma, miután az oroszok támadások sorozatát indították a város körülzárásáért és elfoglalásáért. Bár eddig az ukránok tudták tartani a várost, most úgy tűnik, fordult a kocka, ugyanis az oroszok valamikor február 4-e környékén jelentős sikereket értek el a térségben, és a város utolsó aszfaltozott utánpótlási útvonala is veszélybe került. 

A Privátbankár azt írja, több tényező is szerepet játszott abban, hogy Avgyijivkánál fordult a helyzet. Az első ilyen, hogy mostanra tényleg kezd kritikussá válni a tüzérségi lőszerhiány az ukrán oldalon, ugyanis hiába ígért tavaly egymillió lőszert az Unió, ennek csak töredékét szálították le. A gyártókapacitások sem épülnek olyan ütemben, ahogy kellene, közben pedig Amerikában a republikánusok elérték, hogy az Egyesült Államok felfüggessze Ukrajna katonai és pénzügyi támogatását. Emellett ráadásul az Egyesült Államok sem képes megfelelő mennyiségben és ütemben új 155 milliméteres lőszereket gyártani. Ráadásul a gázai háború miatt hirtelen Izraelnek is szüksége lett ilyen lőszerekre, és ezek az igények elsőbbséget is élveztek. A portál szerint volt olyan Ukrajnának szánt szállítmány, amelyeket az utolsó pillanatban átirányítottak Izraelbe.

Egy másik fontos tényező az ukránok emberhiánya: az Avgyijivka térségében harcoló egyes ukrán egységek erejük 30-50 százalékával rendelkeztek csupán február elején. Az orosz támadás kritikus óráiban előfordult, hogy  egy tüzérségi egység 64 katonájából 15-öt gyalogságként vezényeltek a frontra – 11-en meghaltak közülük, mivel e feladatra nem voltak megfelelően kiképezni. Az ukrán katonák az ellátás és a védelmi állások elégtelenségére panaszkodnak, és az is valószínű, hogy nem minden a frontra vezényelt katona rendelkezik a megfelelő kiképzettséggel és tapasztalattal, hogy helyt álljon ilyen körülmények között.

Tehát a lehetőség adott volt az oroszok számára és ezt ki is használták. "Februárba úgy léptünk bele, hogy az oroszok a jól ismert „Carszka Ohota” étteremnél próbálkoztak, utólag kiderült, hogy egy régebbi csővezeték segítségével, rendkívül elmés módon. Itt fontos megjegyeznem, hogy beépített területen vívott harcnál a felszín alatti építmények kontrollálása kulcsfontosságú” - idézte a lap Takács Márk százados, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárának az eseményeket elemző bejegyzését. 

Ezután számos ponton helyezték nyomás alá az ukrán védelmi vonalakat a már jól ismert, nem túl hatékony, de a védők készleteit és erejét felőrlő gyalogsági rohamokkal. A nagy – legalábbis ukrajnai viszonylatban, ahol néha hetekig egy-egy erdősáv vagy kisebb magaslat, egy-két négyzetkilométernyi terület birtoklásáért zajlanak öldöklő harcok – áttörésre vezető támadást pedig két körülményt is kihasználva indították el. "Két dandár sávhatáránál, a rossz látási viszonyokat kihasználva támadást hajtottak végre az üzem és a város találkozásánál, ezáltal szinte derékba kapva az avgyijivkai zsákban védekező erőket” – magyarázta Takács Márk. 

Egyes források szerint az oroszok itt is a föld alá ásott alagutakat, illetve hővisszaverő köpenyeket is használtak az ukrán állások megközelítéséhez. 

Az oroszok jelentős áttörést értek el néhány nap alatt: egyrészt bejutottak Avgyijivka területére, másrészt megközelítették a 0542 számú főutat, amely eddig az utolsó, nem közvetlenül belőhető, teherautók által is használható utánpótlási útvonala volt az avgyijivkai helyőrségnek. A támadás sikerében, illetve az ukrán ellentámadási kísérletek elhárításában nagy szerepet játszott az orosz légierő is, amely az elmúlt időszakban jócskán fokozta tevékenységét Avgyijivka környékén. 

Feladják az ukránok a várost?

Hivatkozás másolása

Az ukránok ellentámadásokat indítottak és új egységeket is a térségbe vezényeltek, amikkel végül sikerült megállítani az orosz előretőrést és stabilizálni a 0542-es út helyzetét. A front jelenlegi állása lehetőséget kínálna az ukránoknak arra is, hogy oldalba kapják az Avgyijivkába beért, illetve a várostól északnyugatra területeket nyert orosz egységeket, ehhez azonban – megintcsak – komoly tüzérségi támogatásra lenne szükség. Kérdés, hogy a meglévő készletekkel ez lehetséges-e, és ha igen, milyen áron.

Ha az ellentámadások nem járnak hamarosan kézzel fogható sikerrel, akkor az ukrán had- és politika vezetés súlyos döntés előtt áll, ugyanis komolyan meg kell fontolnia Avgyijivka kiürítését, annak minden politikai és katonai következményével.

Avgyijivka helyzete miatt váltották le Valerij Zaluzsnijt?

Hivatkozás másolása

Mint a Naphire.hu is beszámolt róla, Volodimir Zelenszkij nemrégiben bejelentette, hogy leváltotta Valerij Zaluzsnyij tábornokot. Az ukrán szárazföldi erők 58 éves parancsnokának tulajdonították, hogy a háború első hónapjában ő vezette Kijev védelmét, majd 2022 őszén sikeres ellentámadást vezényelt le az északkeleti Harkiv régióban. Az ukrán közvélemény nem fogadta örömmel a bejelentést, ahogyan azt sokan várták. Zelenszkijt még a saját közösségimédia-oldalain is támadták a kommentelők, akik egyértelműen kifejezték csalódásukat. 

A Privátbankár most írja, Avgyijivka helyzete is szerepet játszott abban, hogy leváltották Valerij Zaluzsnijt az ukrán fegyveres erők éléről. A hírek szerint Olekszandr Szkirszki megígérte az elnöknek, hogy megtartja a várost.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés