Hirdetés

Hivatalos: Zelenszkij leváltotta Zaluzsnijt, Szirszkij az új ukrán főparancsnok

Nap Híre portré Nap Híre

Olekszandr Szirszkij vezérezredes lesz Ukrajna következő katonai főparancsnoka, miután Volodimir Zelenszkij elnök csütörtök este bejelentette, hogy leváltotta Valerij Zaluzsnyij tábornokot - ez a legújabb fordulat a Zaluzsnyij és Zelenszkij közötti elhúzódó saga legújabb fordulata.

A döntés, hogy Szirszkijt nevezték ki Zaluzsnyij helyére, várhatóan népszerűtlen lesz az ukrán csapatok körében – írja a Washington Post. Az ukrán szárazföldi erők 58 éves parancsnokának tulajdonították, hogy a háború első hónapjában ő vezette Kijev védelmét, majd 2022 őszén sikeres ellentámadást vezényelt le az északkeleti Harkiv régióban. A sorkatonák körében azonban Szirszkijt nem különösebben kedvelik, sokan szovjet típusú parancsnoknak tartják, aki kritikusai szerint túl sokáig tartotta az ukrán erőket a Wagner-csoport által ostromolt Bahmut városában, amikor Ukrajnának vissza kellett volna vonulnia.

Zelenszkij elmondta, hogy más parancsnokok előléptetését is fontolóra veszik, mivel Zaluzsnijjal együtt várhatóan több tábornokot is leváltanak. Zelenszkij elmondta, hogy arra kérte Zaluzsnijt, hogy maradjon "a jövő ukrán államának csapatában".

A Zelenszkij és Zaluzsnij közösségi média fiókjain közzétett posztokban a két férfi kézfogással és mosolyogva pózolt. "Döntés született arról, hogy változtatni kell a megközelítésen és a stratégián" - írta Zaluzsnyij.

Zelenszkij posztja szerint "köszönetet mondott" az 50 éves Zaluzsnyijnak Ukrajna kétévnyi védelméért. Hozzátette, hogy csütörtöki találkozójukon megvitatták az ukrán hadsereg vezetésének felfrissítését. "Most van itt az ideje egy ilyen frissítésnek" - írta Zelenszkij.

Ahogy azt korábban a Nap Híre is megírta, Zelenszkij a hírek szerint hétfőn már behívta a hivatalába az ukrán főparancsnokot, és már akkor arról pletykáltak, hogy hamarosan leválthatják. Akkor kiemelték, hogy a döntés még e hét második felében megszülethet, és a fentiek alapján ez meg is valósult.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés