Hirdetés

Szörnyű rémálmai vannak? Lehet, hogy krónikus betegségben szenved

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy új tanulmány szerint a szörnyű rémálmok jelezhetik a krónikus betegségek kialakulását.

"Egy sorozatgyilkos üldöz, és az elmúlt években mindig ugyanez a rémálom jön elő. Elkapta a lábam, vagy valami ilyesmi. És még akkor is érzek valamit a lábamon, amikor már ébren vagyok" - mesélte egy kanadai beteg a rémálmaival kapcsolatban. Egy másik, angol beteg pedig azt mondta, a rémálmai során úgy érzi, mintha nem kapna levegőt, mint amikor valaki a mellkasán ül. Egy harmadik beteg pedig nagyon csúnya, erőszakos látomásokról számolt be az álmában. "Borzalmas, mintha gyilkosságokat látnék, mintha lejönne a bőr az emberekről. Azt hiszem, ez olyan, mint amikor túlterhelt vagyok, ami lehet, hogy a lupusz (teljes nevén szisztémás lupus erythematosus, rövidítve SLE – egy krónikus autoimmun betegség, mely világszerte kb. 5 millió embert érint - a szerk.) miatt van... szóval azt hiszem, minél nagyobb stressz alatt van a testem, annál élénkebbek és rosszabbak az álmok" - mesélte az ír beteg.

A rémálmok és az „éjjeli álmokhoz hasonló hallucinációk,” amelyek ébrenlét alatt jelentkeznek, a lupusz és más autoimmun betegségek, például a reumás ízületi gyulladás kezdetének kevéssé ismert jelei lehetnek – áll egy hétfőn megjelent új tanulmányban, amelyet az eClinicalMedicine folyóiratban publikáltak. Az ilyen szokatlan tünetek azt is jelezhetik, hogy egy már kialakult betegség hamarosan intenzíven súlyosbodik vagy „fellángol”, és orvosi kezelést igényel - mondta a tanulmány vezető szerzője, Melanie Sloan, az Egyesült Királyságban található Cambridge-i Egyetem közegészségügyi és alapellátási tanszékének kutatója.

„Ez különösen igaz egy olyan betegségre, mint a lupusz, amely köztudottan több szervet is érint, beleértve az agyat is, de ezeket a tüneti mintázatokat más reumatológiai betegségekben is megtaláltuk, mint például a reumás ízületi gyulladás, a Sjögren-szindróma és a szisztémás szklerózis esetében” – mondta Sloan.

A lupusz egy hosszú távú betegség, amikor a szervezet immunrendszere megzavarodik és megtámadja az egészséges szöveteket, gyulladást és fájdalmat okozva a test bármely részén, beleértve a vérsejteket, az agyat, a szívet, az ízületeket és az izmokat, a veséket, a májat és a tüdőt - írja a CNN

„A kognitív problémák és sok más, általunk vizsgált neuropszichiátriai tünet óriási hatással lehet az emberek életére, munkaképességére, szocializációs képességére, és arra, hogy a lehető legjobban éljék a normális életüket. zek a tünetek gyakran láthatatlanok és (jelenleg) nem vizsgálhatók, de ettől még nem lehet kevésbé fontos, hogy figyelembe vegyük őket a kezelés és a támogatás szempontjából” - mondta.

Jennifer Mundt, a chicagói Northwestern University Feinberg School of Medicine alvásgyógyászat, pszichiátria és viselkedéstudományok adjunktusa úgy fogalmazott: örül, hogy a tanulmány a rémálmokra összpontosított.

"Bár a rémálmok számos orvosi és pszichiátriai betegségben nagyon nyomasztó problémát jelentenek, ritkán foglalkoznak velük, kivéve a PTSD (poszttraumás stressz szindróma) összefüggésében” - mondta Mundt. Hozzátette: "egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a hosszú Covidban szenvedő emberek 18%-ának vannak gyakori rémálmai, míg az általános populációban ez az arány körülbelül 5%. A betegek népzőpontjának meghallgatása kritikus fontosságú, hogy a kutatást és a klinikai ellátást irányíthassa, ami magunknak a betegeknek a legfontosabb. 

Amit az orvosoknak és a betegeknek tudniuk kell

Hivatkozás másolása

Míg a terület kutatása meglehetősen új, egy 2019. márciusi tanulmány szerint a gyulladásos ízületi betegségben, és más autoimmun és gyulladásos betegségekben szenvedő emberek rémálmokat és más REM idején jelentkező alvászavarokat, például alvási bénulást is tapasztaltak. A REM a gyors szemmozgás rövidítése, az alvásnak az a szakasza, amikor az emberek álmodnak, és az információk, tapasztalatok megszilárdulnak és tárolódnak a memóriában.

Az új tanulmányban 400 orvost és 676 lupuszban szenvedő beteget kérdeztek meg, valamint részletes interjút készítettek 50 klinikussal és 69 szisztémás autoimmun reumás betegség szenvedő emberrel. A kutatók azt találták, hogy 5 lupuszos betegből 3, és egyéb reumatológiával összefüggő betegségben szenvedő betegek közül 1-nek voltak egyre élénkebb és nyomasztóbb rémálmai közvetlenül a hallucinációi előtt. Ezekben a rémálmokban a legrosszabb dolgok történtek meg a betegekkel: gyakran elestek, vagy megtámadták őket, csapdába estek, vagy gyilkosság történt. 

Az autoimmun betegségeknek gyakran számos tünete van, úgynevezett prodrómák, amelyek az állapot hirtelen és esetleg veszélyes rosszabbodásának jeleiként jönnek elő. A lupusz esetében például a fejfájás, a fáradtság fokozódása, fájdalmas, duzzadt ízületek, kiütések, szédülés és fertőzés nélküli láz a közelgő fellángolás jól ismert jelei. Sloan szerint fontos ezeknek a figyelmeztető jeleknek a felismerése, mert lehetővé teszik a betegség "korábbi észlelését és ezáltal a fellángolások kezelését, amelyek némelyike ​​szervkárosító lehet, sőt, akár végzetes is”.

"Azonban az olyan egyedi figyelmeztető tünetek, mint a rémálmok és a nappali álmok, nem szerepelnek a lupuzs vagy más betegségek diagnosztikai kritériumai között" mondta Sloan. A tanulmány szerint az orvosok ritkán kérdeznek ilyen tapasztalatokról, és a betegek gyakran kerülik, hogy beszéljenek róluk orvosaikkal. "Erősen arra biztatjuk az orvosokat, hogy kérdezzenek a rémálmokról és más neuropszichiátriai tünetekről – amelyekről úgy gondolják, hogy szokatlanok, de valójában nagyon gyakoriak a szisztémás autoimmunitásban –, hogy segítsenek hamarabb észlelni a betegségek fellángolását” – mondta David D'Cruz, a tanulmány vezető szerzője, reumatológus tanácsadó.

Elsőre érthetőnek tűnik, hogy az olyan neurológiai "megnyilvánulások", mint a rémálok, akkor jelentkeznek, ha az autoimmun betegség hatással van az agyra, ami a lupusz esetében gyakran előfordul. Azonban a tanulmány nem ezt tárta fel. "Érdekes módon azt találtuk, hogy azok a lupuszos betegek, akiket az agytól eltérő szervi érintettségűnek minősítettek, gyakran számoltak be különböző neuropszichiátriai tünetekről is" - mondta Sloan. 

"Ez azt sugallja, hogy ezeknek a tüneteknek – például a rémálmoknak és a változó hangulatnak –, valamint a szokásos kiütéseknek és a vizeletben lévő fehérjéknek a monitorozása sok betegnél segíthet a fellángolások korai felismerésében" – tette hozzá. 

"Az alkalmi rémálmokkal vagy hallucinációkkal küzdő embereknek azonban nincs okuk aggódni, hogy esetleg gyulladásos autoimmun betegségben szenvednek" - mondta Dr. Carlos Schenck alvászavar-specialista, a minneapolisi Minnesotai Egyetem Hennepin Megyei Orvosi Központjának professzora és vezető pszichiátere. 

Hozzátette, az orvosok gyakran nem specifikus tüneteknek nevezik a rémálmokat és a hallucinációkat, ami azt jelenti, hogy számos állapot (orvosi és pszichiátriai) jelentkezhet ezekkel a tünetekkel. Kitért arra is, hogy valójában teljesen normális, ha időnként rémálmaink vannak, vagy hallucinációink, amelyek "gyakoribbak, mint gondolnánk." Ha azonban ezek intenzívek, felkavaróak és más tünetek, például rendkívüli fáradtság, fejfájás és az autoimmun betegségek egyéb jelei jelentkeznek, érdemes beszélni egy orvossal. 

"Az embereknek nem kell félniük vagy szégyenkezniük attól, hogy ezekről a tünetekről beszéljenek. Bizonyos esetekben, ha ezeket a tüneteket korábban jelentjük, még akkor is, ha csak furcsának és összefüggéstelennek tűnnek, az orvos képes lesz összetenni ezeket a pontokat és diagnosztizálni egy autoimmun betegséget" - magyarázta Schenk.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés