Hirdetés

Rekord: 22 nyugat-nílusi lázas beteget találtak itthon egy hét alatt - ezért van a 95 százalékuk kórházban

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

Rusvai Miklós vírusszakértő szerint nem megnyugtató a dolog, de nem is rendkívüli a korábbiakhoz képest. Újabb rekordot döntött idén a nyugat-nílusi lázban szenvedő betegek száma.

Egy hét alatt 22 encephalitis infectiosa, azaz agyvelőgyulladásos beteget regisztráltak Magyarországon, akiknek a betegsége “hazai eredetű nyugat-nílusi láznak bizonyult” - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). “Négy beteget Fejér és Pest, három beteget a fővárosból és Jász Nagykun-Szolnok, két beteget Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun, egy beteget Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Somogy vármegyéből jelentettek” - írja az NNGYK, majd hozzáteszik: a héten diagnosztizált esetekkel a 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 66-ra nőtt. A Naphire.hu információi szerint a betegek 70%-a férfi, az átlagéletkor pedig 61 év. Van köztük azonban 2 és 86 éves is. Ami ennél talán aggasztóbb: a betegek 95,5 %-a kórházba került, idegrendszeri tünetekkel.

Rusvai Mikós vírusszakértő szerint azonban nincs okunk jobban aggódni, mint korábban. “Még mindig alatta vagyunk a 2018-as esetszámnak. Összességében idén még a felét se értük el az addiginak és súlyos következményei akkor se lettek szerencsére a fertőzéseknek. Egyelőre mind a kevésbé kórokozó képes kládba tartozó vírus, tehát megbetegszenek az emberek, de súlyos betegség nem alakul ki. A kockázat azonban megvan, mint ahogy minden vírusbetegségnél, mint például az influenzának is. “Nem megnyugtató a dolog, de nem rendkívüli a korábbiakhoz képest” - tette hozzá a Naphire.hu megkeresésére a vírusszakértő, aki szerint helyes, hogy a betegek 95 %-a kórházba kerül. “Elővigyázatosságból. Ugyanúgy mint régen, amikor a kullancs-encephalitises (agyvelőgyulladás - A szerk.) eseteket is - nagyon helyesen -  kórházban kezelték. Ott, ha ne adj Isten mégis súlyosabbra fordul az állapotuk, akkor minden lehetőség fennáll arra, hogy megfelelő gyógykezeléssel próbáljanak nekik segíteni” - így Rusvai.

Talán a legnagyobb gond, hogy a nyugat-nílusi láz tünetei túl általánosak. “A leggyakoribbak: a megfázás szerű tünetek, a fejfájás, a rossz közérzet, a fáradékonyság, a hőemelkedés, vagy láz, nagyon ritkán pedig kialakulhatnak kiütések is. De az igazán súlyos formában agyvelőgyulladás alakul ki. Ha pedig valaki meghal, akkor a halál oka általában az agyvelőgyulladásra vezethető vissza” - tette hozzá a Naphire.hu-nak Rusvai Miklós.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés