Hirdetés

Újabb rekord: 11 magyar fertőződött meg nyugat-nílusi lázzal egy hét alatt - Megszólalt Rusvai Miklós

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

30 főre emelkedett a nyugat-nílusi lázzal idén megfertőződött magyar esetek száma. Az elmúlt három hétben drasztikusan nőnek az esetszámok.

A 32. hétig összesen hét magyar betegről adott hírt idén a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), majd augusztusban hirtelen ismét nőni kezdtek a nyugat-nílusi lázzal fertőzött betegek száma.

A 32. héten 3, a 33. héten 9 és a legutóbbi, 34. héten már 11 új esetről számoltak be - a Nap Híre információi szerint mind a 11 megbetegedés hazai eredetű. Nem kérdés tehát: “magyar” szúnyogok is terjesztik már a rettegett betegséget.

Az NNGYK friss közleményéből kiderült: “Négy megbetegedést a fővárosból, két-két beteget Fejér és Pest, egy-egy beteget Győr-Moson-Sopron, Heves és Veszprém vármegyéből jelentettek.” Az idén összesen 30 regisztrált beteg területi elosztása vármegyék szerint: Budapest (11 fő), Csongrád-Csanád (2 fő), Fejér (6 fő), Győr-Moson-Sopron (1 fő), Hajdú-Bihar (5 fő), Heves (1 fő), Pest (2 fő) és Veszprém (2 fő). A Nap Híre információi szerint a betegek 63%-a férfi, az átlagéletkor 64,5 év (30-86 év) és a betegek 96,6 %-a idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

Európai halálesetek

Hivatkozás másolása

Az elmúlt hónapokban már több európai országból is érkeztek olyan hírek, hogy nyugat-vírusi lázzal fertőzött betegek hunytak el. Rusvai Miklós állatorvos, vírusszakértő szerint egyelőre nincs ok az aggodalomra. “Nem az számít, hogy hány eset van, hanem hogy milyen vírus okozza az adott esetet” - kezdte a Nap Híre megkeresésére.

“Lehet nagy esetszám, de enyhe megbetegedés a következménye, ha a vírusnak az úgynevezett nem neuroinvazív törzse okozza” - folytatta, és hozzátette: az agyhártyagyulladást, s így akár halált is okozható neuroinvazív törzset hazánkban még nem mutatták ki.

De a betegség így is lehet súlyos lefolyású. “Akivel eddig beszéltem és átesett rajta, azért ezt sem élvezi. Tehát ennek sem örülünk. Viszont az, hogy az idei évben kicsit magasabb az esetszám, nem meglepő” - folytatta Rusvai Miklós a lapunknak. Elmondása szerint a vírus 2002-ben jelent meg, és azóta 5 évente nő meg jelentősen az esetszám.

“Eddig a csúcs 2018-ban volt, akkor száznál is több fertőzött volt Magyarországon, most úgy tűnik, hogy megint egy ilyen hullámban vagyunk, ami azért késett 1-2 évet, mert a maszk és az egyéb korlátozások miatt az elmúlt két évben nem volt gond ezzel a vírussal sem” - így a Nap Hírének a vírusszakértő.

Rusvai azt reméli, már nem sokáig kell tartani a vírusfertőzésektől. “Ez egy szezonális vírus, amíg szúnyogok vannak, addig fordulnak elő ezek a megbetegedések. Az első fagy a szúnyogokat is kiírja, hogy novemberben, vagy jövő januárban, azt nem lehet tudni” - tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés