Hirdetés

Sokkoló diagnózist kapott a fiatal édesanya: tévesen pattanásnak hitték a bőrrákot

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egy fiatal anyuka azt gondolta az arcán lévő bőrelváltozásra, hogy egy makacs "eltömődött pórussal" van gondja, és csak azután ment el kivizsgáltatni az elváltozást, hogy megnézett egy TikTok-videót, amiben a bőrrákra figyelmeztették a nézőket.

A 29 éves Lauren Smyth az elmondása szerint a 20-as évei elején sokat szoláriumozott, ám évek óta a közelébe sem nézett. Emiatt nem is gondolt sokat arról az apró pattanásról, ami az orra tetején alakult ki. A bőrgyógyászok korábban még az arckezelések során is megpróbálták feloldani az "eltömődött pórusát" - írja a New York Post.

Nagy szerencséje volt azonban, hogy ausztráliai Peakhurstből származó kétgyermekes anyuka a múlt hónapban éppen a TikTokot görgette, amikor megállt egy videónál. A felvételen egy nő beszélt, akinél korábban agresszív bőrrákot diagnosztizáltak, miután olyan foltot fedezett fel magán, amilyen Lauren orrán is volt.

Ezután a fiatal anyuka felkeresett egy orvost, aki kivizsgálta az elvégzett biopszia pedig kimutatta, hogy laphámrákja van, ami a bőrrák egy formája. Ez a daganat lassan növekszik, azonban bármikor terjedni kezdhet, így most egy kemoterápiás kúrán vesz részt.

Smyth másokat is figyelmeztetni szeretne és arra ösztönzi az embereket, hogy minden gyanús foltot vizsgáltassanak ki. 

Lauren, a hároméves Jesse és az egyéves Marcie anyukája elmondta: "A szolárium nem éri meg az életed - évek óta nem mentem a közelébe, de ha egyszer a kár megtörtént, akkor megtörtént".

Lauren kiemelte, hogy nem szoláriumozott megszállottan, azonban a 20-as évei elején gyakran barnította ezzel a módszerrel a bőrét. "Ha nyaralni mentem, vagy ha közeledett a nyár és barnulni akartam, akkor talán hetente egyszer elmentem [szoláriumba]. Sosem használtam komolyabban, de amikor fiatal vagy, akkor soha nem gondolod, hogy veled ilyesmi meg fog történni".

Lauren elmondta, hogy az orrán lévő folt körülbelül négy évvel ezelőtt alakult ki, amit csak akkor vett észre, amikor visszapörgette a fotókat. Mivel olyan apró volt, és nem volt sötét, mint egy anyajegy, sosem fordított rá nagy figyelmet.

Az augusztusban látott TikTok-videó után azonnal felkeresett egy orvost, és megvizsgáltatta az anyajegyeit és a foltjait. A vizsgálat során feltették neki azt a kérdést is, hogy járt-e korábban szloráiumban.

"Azt mondták, hogy ha korábban több mint tíz alkalommal használtam szoláriumot, bármilyen régen is volt, akkor a bőrrák kockázata nagymértékben megnőtt" - mondta az orvosnak Lauren, akit azzal nyugtattak a vizsgálatkor, hogy valószínűleg ártalmatlan az orrán található folt. Neki azonban rossz érzése volt.

Néhány nappal a mintavétel után megérkezett az eredmény, ami azt igazolta, hogy a folt rákos elváltozás. Két lehetősége volt a műtét vagy a kemotárápia. Azt tanácsolták neki az orvosok, hogy először a kemoterápiával próbálkozzon meg, mivel a műtét során az egész bőrdarabot el kellett volna távolítani az arcáról.

Lauren kezelése már két hete tart és folyamatosan amiatt aggódik, hogy vajon tovább fog-e nála terjedni a daganat. Folyamatosan ellenőrzi a bőrét, hogy nincs-e még több folt rajta. "Éjszakánként nem tudok aludni, még ezzel is álmodom" - emelte ki.

"Az enyémet korán elkaptuk, és most másokat is arra akarok bátorítani, hogy menjenek el bőrgyógyászhoz és ellenőriztessék a foltokat. Ne menjetek szoláriumba! - jelentette ki.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés