Hirdetés

Így szabadulhat meg a Fidesz a pedofilmosdatót megmentő Novák Katalintól

Nap Híre portré Nap Híre

Már ha akar. De ennek egyelőre nincs jele, és egyáltalán nem biztos, hogy végül Novákra végül ráég a botrány.

A múlt héten robbant a hír, miszerint Novák Katalin köztársasági elnöktől kegyelmet kapott az a férfi, aki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteseként éveken át eltusolta főnöke pedofil bűncselekményeit - zaklatási eseteket, illetve szexuális kényszerítések tucatjait. Dúró Dóra erre úgy reagált az Instagram-oldalán: "Ennél nincs lejjebb: egy pedofil bűnöző bűntársának adott elnöki kegyelmet Novák Katalin". Arról is írtunk, hogy a Magyar Nemzet hosszú cikkben védte a köztársasági elnököt, az elítélt mellett pedig többek között az erdélyi származását hozza fel. Közben az LMP is reagált Novák Katalin döntésére: “Mélységesen felháborodtunk Novák Katalin újabb megmagyarázhatatlan döntésén. A Momentum is akcióba lendült a történtek után: a párt aktivistái vasárnap elbontották a Karmelitát védő kordonokat és átvitték azokat a Sándor-palotához. A köztársasági elnök hivatala előtt „Pedofilvédő Novák Katalin” feliratot tettek ki a kordonokra.

A Demokratikus Koalíció is lépett és levélben tájékoztatta Ferenc pápát arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Őszentsége tavaly áprilisi, magyarországi látogatására hivatkozva adott elnöki kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének. Majd később a párt bejelentette, hogy méltatlansági eljárást kezdeményeznek Novák Katalin köztársasági elnök ellen.

Most a Forbes arról is, hogy a lemondatásra, politikai következményre vannak opciók, de kérdéses, hogy át lehetne-e nyomni őket a kormány akarata nélkül.

A portál felidézte, hogy az MSZP és a DK is megfosztási eljárást indít Novák ellen, ami a köztársasági elnök lemondatásának egyetlen módja. A tisztségét egyébként csak akkor veszíti el, ha meghal, lemond, lejár a mandátuma, ha 90 napon túl nem tudja ellátni a hivatalát, ha összeférhetetlenség áll fenn, vagy ha már nem állnak fenn a megválasztásához szükséges feltételek, például állampolgárság. A megfosztást az országgyűlési képviselők ötöde kezdeményezheti. Az eljárás elindításához a képviselők kétharmadának szavazata kell (a szavazás titkos). Ha megszavazzák, az Alkotmánybíróság hoz végső döntést, de a tisztségtől való megfosztás újabb mérlegelés kérdése.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese törvénymódosítást kezdeményezne az ügy miatt, hogy a gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények esetében egyetlen érintett se kaphasson elnöki kegyelmet. Ez azonban korlátozná a köztársasági elnök jogát az egyéni kegyelmezés gyakorlásához, a jog szűkítéséhez valószínűleg alkotmánymódosításra lenne szükség. Az LMP ugyanezt parlamenti határozatba írná bele, ami nem jogszabály, tehát nem kötelezheti az állampolgárokat semmire, de elméletben feladatokat szabhatna a kormány számára. Hogy mindezeknek mennyi esélye van, vélhetően a kormányon múlik majd. 

Megjegyezték ugyanakkor, ha a Fidesz ki akarna hátrálni Novák mögül, annak minden bizonnyal önkéntes lemondás lenne a vége, ahogy Schmitt Pál plágiumügye után is történt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés