Hirdetés

Megoldódhatott a 100 éves rejtély: megtalálták az eltűnt hegymászó lábfejét a Mount Everesten

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Mount Everesten találtak egy lábfejet, amelyről úgy gondolják, hogy egy 100 évvel ezelőtt eltűnt brit hegymászóé volt, és ezzel a felfedezéssel a hegymászás egyik legnagyobb rejtélyét oldották meg.

Fotó: Jimmy Chin
Fotó: Jimmy Chin

Andrew Comyn "Sandy" Irvine 1924 júniusában társával, George Malloryval együtt próbálta megmászni az Everestet, amikor a páros eltűnt. Míg társa maradványait végül megtalálták, Irvine holtteste soha nem került elő - írja a BBC.

A múlt hónapban azonban a National Geographic dokumentumfilmjét forgató hegymászók egy csapata rábukkant egy lábfejre, amelyet egy gleccser olvadó jege alól tártak fel.

A csapatot vezető ismert kalandor, Jimmy Chin "monumentális és érzelmes pillanatnak" nevezte a felfedezést.

Sokan elgondolkodtak azon, hogy vajon Edmund Hillary és Tenzing Norgay felért-e a csúcsra.

Az évek során néhányan megpróbálták felkutatni Irvine holttestét, mivel állítólag volt nála egy fényképezőgép, amely bizonyíthatta volna, hogy neki és hegymászótársának, George Mallory-nak sikerült.

A brit hatóságok most DNS-mintával igazolják a láb azonosságát - derül ki a National Geographic beszámolójából. A BBC a Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivataltól kért állásfoglalást.

A film készítői azonban meglehetősen biztosak benne, hogy Irvine-é a lábfej, mivel a csizmában talált zoknin az "A.C. Irvine" felirat van hímezve.

A felfedezést akkor tették, amikor a csapat szeptemberben leereszkedett a Central Rongbuk gleccseren az Everest északi falánál.

Útközben találtak egy oxigénpalackot, amelyen az 1933-as dátum volt feltüntetve. Abban az évben egy Everest-expedíció találta meg az Irvine-hoz tartozó tárgyat.

Ezen a lehetséges jelen felbuzdulva, hogy Irvine holtteste a közelben lehet, a csapat több napon át kutatta a gleccsert, mire egyikük meglátta az olvadó jégből előbukkanó bakancsot.

Ez egy szerencsés helyszín volt - becsléseik szerint a jég csak egy héttel a felfedezésük előtt olvadt el.

A lábat azóta eltávolították, mert a jelentések szerint a hollók megkörnyékezték, és átadták a kínai hegymászó hatóságoknak, akik az Everest északi falát felügyelik.

Julie Summers, Irvine leszármazottja nyilatkozatában elmondta, hogy "könnyekig meghatódott", amikor Chin beszámolt neki a felfedezésről. "Ez egy rendkívüli és megható pillanat volt".

"Néha az életben a legnagyobb felfedezések akkor történnek, amikor nem is figyelünk. Ez egy monumentális és érzelmes pillanat volt számunkra és az egész csapatunk számára a helyszínen, és csak remélni tudjuk, hogy ez végre megnyugvást hozhat a hozzátartozóinak és a hegymászó világnak"

- mondta Chin, aki a Free Solo című Oscar-díjas hegymászó dokumentumfilm készítéséről ismert.

Irvine 22 éves volt eltűnésekor, és egy olyan expedíció legfiatalabb tagja volt, amely egy évszázada foglalkoztatja a hegymászók világát.

A párost utoljára 1924. június 8-án látták élve, amikor elindultak a csúcsra.

Mallory holttestét csak 1999-ben találta meg egy amerikai hegymászó. Az elmúlt évtizedekben a hegymászók maradványainak keresése rendszeresen vitákba torkollott, mivel felmerült a gyanú, hogy a holttesteket elmozdították.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés