Hirdetés

Mégsem a Mount Everest a világ legmagasabb hegycsúcsa?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Melyik a Föld legmagasabb hegye? Kiderült, hogy a válasz erre a kérdésre vitathatóbb, mint gondolnánk. 

Ha a tengerszint feletti magasságot mérjük, akkor egyértelműen a Tibet és Nepál határán húzódó, 8849 méter magas Mount Everest a világ legmagasabb hegye. Mégis, ha egy hegyet az aljától a csúcsáig mérnénk, akkor a 10 211 méter magas Mauna Kea, a Hawaii szigetén található inaktív pajzsvulkán lenne a csúcson. De van még egy versenyző a legmagasabb hegycsúcs címért: A Chimborazo hegy, egy inaktív rétegvulkán az ecuadori Andok Cordillera Occidental hegységében - írja a CNN. 

A tengerszintről mérve a Chimborazo alacsonyabb (6 263 m), mint az Everest, csúcsa azonban valójában 6800 méterrel távolabb van a Föld középpontjától, így ez a Föld legközelebbi pontja a csillagokhoz. "Ha úgy képzeljük el a Földet, mint egy kék pontot az űrben, akkor ez az egyetlen hely, ahol úgy állhatunk, hogy a lehető legtávolabb vagyunk a pont középpontjától” - magyarázza Derek van Westrum, a NOAA Nemzeti Geodéziai Felmérés fizikusa. Ennek oka a Chimborazo elhelyezkedésében rejlik, amely az Egyenlítőtől 1,5 fokkal délre található.

Van Westrum elmagyarázza, hogy a bolygó, akárcsak sok lakója, valójában kicsit kidudorodik a derekánál. „A Föld kőzetből áll, és majdnem gömbölyű, de mivel forog, az egyenlítőnél kidudorodik” – mondja.

A bolygó folyamatos forgása által létrehozott centrifugális erő összenyomja a kőzetet, és a Chimborazo ezt a "nyomást" kihasználva kerül távolabb a Föld középpontjától, mint a tengerszint felett magasabb himalájai vagy akár andoki hegyek, amelyek mind távolabb helyezkednek el az egyenlítőtől. Ecuador nemrégiben kihasználta ezt a statisztikai furcsaságot, hogy a Chimborazót mint feltörekvő úticélt népszerűsítse. Az ötlet lényege, hogy az Everesttel vagy az Aconcaguával (az Andok legmagasabb csúcsa) ellentétben ez a rekorder fizikailag és anyagilag is elérhető a hétköznapi kalandorok számára, akik egyre gyakrabban utaznak Quitótól négy órányira délre, a havas hegyek közé.

A Chimborazo megmászása

Hivatkozás másolása

A Chimborazo a tengerszintről mérve csak a 39. legmagasabb hegy az Andokban, de a 19. században volt egy rövid időszak, amikor azt hitték, hogy ez a világ legmagasabb csúcsa. Ez a pletyka a nagy hatású német földrajztudós és felfedező, Alexander von Humboldt nevéhez fűződik, aki 1802-ben megmászta a Chimborazót. Von Humboldt csak körülbelül 5882 méterig jutott el, mielőtt leereszkedett volna abba a hegyvidéki völgybe, amelyet később a Vulkánok sugárútjának nevezett el.

Mégis, az Andok eme óriásának leküzdéséről szóló, széles körben olvasott beszámolói európai felfedezők egész sorát csábították Ecuadorba. Köztük volt Edward Whymper brit hegymászó is. Az Alpokban a Matterhorn és a Mont Blanc ünnepelt első megmászását követően 1880-ban ő volt az első ember, aki a Chimborazo csúcsára jutott. Napjainkban évente mintegy 500 hegymászó próbálkozik a csúcs megmászásával Santiago Granda, az ecuadori turisztikai minisztérium promóciós államtitkára szerint. Elmondása szerint csak alig több mint a felüknek sikerül feljutnia a csúcsra, ami számos tényezőnek tudható be, többek között a magasságnak, a felkészültségnek és a rossz időjárásnak. 

A fő túraszezon szeptember végétől februárig tart, amikor az időjárás enyhébb, és a hegyet általában vastag hóréteg fedi. Granda szerint azonban az ecuadori Andok vonzereje abban rejlik, hogy a legtöbb hegymászó központjával ellentétben itt valóban egész évben lehet túrázni.

Az ország legmagasabb hegyei viszonylag enyhe éghajlatúak, tekintve, hogy a trópusokon helyezkednek el, és az évszakok között kevés a nappali fényváltozás. A legtöbb csúcs könnyen megközelíthető olyan felföldi városokból, mint Quito vagy Cuenca. A Chimborazo például szinte egyenlő távolságra található a két várostól, a Pánamerikai Főút mellett.

"Egyre többen jönnek edzeni és felkészülni nagy kihívásokra a Chimborazón” – mondja Granda. "Messzebb vagy a Föld magjától, és közelebb a csillagokhoz, mint bárhol máshol, ahol a lábad ezen a bolygón áll – és ez nagy vonzerő" - tette hozzá.

Azok, akik meg szeretnék mászni a hegyet, jellemzően két nap alatt teljesítik a Chimborazo csúcsát, szemben az Everest megmászásához szükséges körülbelül két hónappal. Természetesen a hegymászóknak előzetesen egy hét akklimatizációs tevékenységre is szükségük van – mondta Christian Valencia, a quitoi székhelyű Activexpedition vezérigazgatója, amely hegymászó túrákat szervez a csúcsra.

Valencia azt javasolja, hogy a mászók először alacsonyabb csúcsokon, például Cayambén, Iliniza Suron vagy Cotopaxin készüljenek, majd minden éjszaka ereszkedjenek le alacsonyabb magasságokba, hogy fokozatosan szokjanak hozzá a magaslati viszonyokhoz. „A Chimborazo előtt gyakorlásra is szükség van hágóvasakkal és jégcsákánnyal, mivel technikás mászásról van szó” – tette hozzá.

Jégkereskedők és inka áldozatok

Hivatkozás másolása

Valencia, mint más ecuadori túraszervezők, enyhébb kalandokat is kínál a Chimborazón. A napi túrák, amelyek 5 180 méterig vezetnek, általában négy napos akklimatizáció után kezdődnek, a közeli menedékházakat összekötő Quilotoa-körúton. A Chimborazóra látogatók megnézhetik a kőből épült Whymper menedékházat, a tükörsima Condor Cocha lagúnát és a trópusi gleccsereket, amelyek a globális felmelegedés mutatói.

Sokan kifejezetten azért látogatnak el ezekhez a gleccserekhez, hogy találkozzanak Baltazar Ushcával, a Chimborazo utolsó hielerojával (jégkereskedőjével). Generációk óta az indián ecuadori férfiak dolgoztak jégkereskedőként, jégdarabokat szállítva a hűtőszekrények megjelenése előtt az alsóbb közösségeknek. Most ez a nyolcvanéves férfi az egyetlen, aki még mindig hordja le a tömböket a hegyről a közeli Riobamba városába, ahol azokat egy híres italban, a „nyak-törőben” keverik el.

Mások a Chimborazo különleges alpesi környezete miatt jönnek. "Néhány ecuadori számára ez az első alkalom életében, hogy havat lát” - jegyzi meg Granda. A hegy 8000 vadon élő vikunya, a háziasított alpakák vad őseinek menedéke, és a világ legnagyobb kolibrijeinek otthona, amelyek a chuquiraga nevű virágzó örökzöld bokor körül repkednek. Emellett ott találhatók a csavarodott queuña fák erdei is, amelyek minden más fánál magasabb magasságban is megélnek.

Egy másik vonzerő a hegység Kolumbusz előtti történelme. A Chimborazo az inka időkben fiatal nők és gyermekek rituális áldozatainak helyszíne volt. Úgy gondolták, hogy az áldozatokkal megbékítik az isteneket és bő termést hoznak. A mai napig a helyi bennszülött csoportok Tayta Chimborazót, azaz „Chimborazo atyát” hatalmas atyaként, azaz hegyi istenként tisztelik. A legendák a rövidebb és aktívabb Tungurahua vulkánnal való tüzes kapcsolatáról szólnak.

Valencia szerint a hegy minden ecuadori számára mély jelentőséggel bír, még a nemzet címerében is szerepel. "Nem számít, hányszor látogatok el ide. Még mindig érzem ezt az erős energiát, valahányszor elmegyek" - tette hozzá. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés