Hirdetés

Ez rémisztő: holttesteket és egy csontvázat is lehoztak a Mount Everestről

Garai Kitti portré Garai Kitti

Nagyon durva dolgokat találtak a Mount Everest és környéke takarítása során. A hegyre évente több száz hegymászó érkezik. 

Most a nepáli hadsereg több tonna szemetet, négy holttestet és csontvázmaradványokat távolított el a Mount Everestről és az ország két másik hegycsúcsáról. Az Everest, a Nuptse és a Lhotse hegyek megtisztítására 55 napon át tartó takarítási akciósorozatot tartottak az "Törekvés a Himalája megmentésére” elnevezésű kampány keretében. Prabhu Ram Sharma, Nepál vezérkari főnöke elmondta, hogy "kedvezőtlen időjárási körülmények között” több tonna szemetet, négy emberi holttestet és egy csontvázat találtak a Himaláján - írja az Independent.

"Ez egy teljesítmény- és egyben készenléti küldetés is, amelyben bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk elvégezni a munkánkat az általunk meghatározott és elfogadott céloknak és célkitűzéseknek megfelelően” - jelentette ki. A Mount Everest régóta küzd a „világ legmagasabb szemétdombjaként” emlegetett címmel, mivel évente több száz hegymászó érkezik a csúcsra. A környezetvédők becslései szerint több mint 50 tonna szemét és több mint 200 holttest van eltemetve az Everesten.

Az ország katonasága 2019-ben kezdte meg az éves takarítási akciókat a világ legmagasabb hegységének létét fenyegető klímaválság miatti aggodalmak közepette. Eddig, az öt éves takarítási akció során 119 tonna hulladékot, 14 emberi holttestet és néhány csontvázmaradványt gyűjtöttek össze - közölte a hadsereg.

Évente több mint 600 ember próbálja meg elérni a Mount Everest csúcsát, és minden hegymászó átlagosan 8 kg szemetet dob el, amely oxigénpalackokból, sátrakból, ételtartályokból és még emberi ürülésből is áll. Ez minden mászószezonban (március-május) közel öt tonnát tesz ki. A hulladékcsökkentés érdekében a nepáli kormány arra kérte a hegymászókat, hogy speciális zsákokban hozzák vissza ürüléküket az alaptáborba.

Pasang Lhamu helyi önkormányzat bejelentette, hogy a hegymászóknak az alaptáborban speciális zacskókat kell vásárolniuk, amelyeket "visszatéréskor ellenőriznek”

A túlzsúfoltsággal kapcsolatos aggodalmak közepette a kormány 421 hegymászó engedélyt adott ki, szemben a tavalyi rekordnak számító 478-zal. A szám nem tartalmazza a nepáli vezetőket.

Idén eddig nyolc hegymászó halt meg vagy tűnt el.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés