Hirdetés

Elavult a testtömegindex mérési módja? Sokkoló felfedezésre jutottak kutatók

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egy tanulmány szerint pontosabb lehet, ha a gyermekek elhízásának mérési módját egy új rendszerre cseréljük.

Kiderült ugyanis, hogy a hagyományos módszer, a testtömegindex (BMI) használata nem olyan hasznos a zsír mérésére, mint a derékmagasság arány (WHtR).

A 15 éves kutatás során 7237 kilencéves gyermeket vizsgáltak - írja a BBC.

Az eredmények megváltoztathatják azokat az irányelveket, amelyek a BMI-t ajánlják mérőeszközként. A kutatók szerint kritikus fontosságú a gyermekek elhízásának pontos kimutatása.

A bristoli projektet, amely a Children of the 90s tanulmány része, a Paediatric Research című folyóiratban tették közzé.

A Covid-járvány idején Angliában a 10 és 11 évesek körében meredeken emelkedett az elhízási arány, és azóta sem tért vissza a járvány előtti szintre.

Julian Hamilton-Shield professzor, a Bristoli Királyi Gyermekkórház gyermekgyógyász szakorvosa elmondta, hogy a testsúlykezelő klinikáján most sokkal több olyan beteget látnak el, akiknél az elhízás okozta betegségek jelentkeznek.

"Súlyosabb elhízást és súlyosabb szövődményeket látunk" - mondta Hamilton-Shield professzor. "Tehát ahhoz, hogy ezt képesek legyünk felismerni, olyan hatékony mérésekre van szükségünk, amelyek többet mondanak az emberek egészségéről".

2019-2020 és 2020-2021 között a túlsúlyos és elhízott, 10-11 éves általános iskolás gyerekek aránya a 6. évfolyamon 35,2 százalékról 40,9 százalékra nőtt, és a hátrányos helyzetű területekről származók aránytalanul nagy arányban voltak érintettek.

A kutatók a brit kormány Nemzeti Gyermekmérési Programjának BMI-adatait használták fel. A program évente mintegy egymillió 6. osztályos tanulót vizsgál meg Angliában.

A testtömegindex (BMI) már régóta az egészséges testsúly meghatározására szolgáló eszköz. Ez egy egyszerű és gyors módszer az ellenőrzésre, ez a testzsír mértékegysége a testmagasság és a testsúly alapján.

Sok egészségügyi szakember azonban ma már a derék-testmagasság arány módszerét is használja. Ennek oka, hogy a BMI nem veszi figyelembe a személy testalkatát vagy izomtömegét.

A BMI-skálát egyes csoportok elavultnak nevezték, mivel az például egy átlagos rögbijátékost az elhízott kategóriába sorolna.

A Bristoli Egyetem, az Exeteri Egyetem és a Kelet-finnországi Egyetem kutatói azonban találtak egy olyan lehetőséget, amely helyettesítheti a BMI-t, és azt mondták, hogy ez sokkal pontosabban tudja mérni a gyermekek és serdülők túlzott zsírtömegét.

A kutatás vezető szerzője, Andrew Agbaje professzor elmondta, hogy a derékkörfogat és a testmagasság aránya hatékony módszer a felesleges zsírtömeg meghatározására és az izomtömeg és a zsírtömeg megkülönböztetésére.

A szakember hozzátette: a BMI az életkor és a nem függvényében változik, de a derékmagasság aránya életkortól és nemtől függetlenül változatlan marad.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés