Hirdetés

Kiderült, mi állhat a kopaszodás mögött: jobb, ha odafigyel erre

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Manchesteri Egyetem kutatói felfedeztek egy "biológiai mechanizmust", amely a haj elvékonyodását okozza. A csapat bízik abban, hogy felfedezésükkel a közeljövőben megtalálhatják a gyógymódot a kopaszodás ellen.

A brit csapat akkor fedezte fel az összefüggést, amikor egy gyógyszert teszteltek, hogy kiderítsék, a szer hatékonyan fokozza-e a hajhagymákat az emberi fejbőrben. A kutatók megállapították, hogy az integrált stresszválasz (ISR) nevű mechanizmus túlműködése negatívan hat a haj növekedésére. Ez a válasz azt jelzi, hogy a sejtek stresszhatás esetén képesek szüneteltetni a rendszeres tevékenységet, és részben nyugalmi állapotba kerülnek, hogy enyhítsék a terhelést - írja a New York Post. 

A tüszősejtek például az öregedés során stresszbe kerülnek, ami lelassítja a növekedést. A túlzottan aktivált IRS azonban sejthalált okozhat, ami inkább leállítja, mint lassítja a haj növekedését. Így az ISR túlműködésének megállítására alkalmas módszer megtalálása utat mutathat a hajhullás megelőzéséhez - állítják a kutatók. 

Dr. Talveen Purba, a tanulmány vezető szerzője elmondta: "Hihetetlenül bizakodóak vagyunk, mivel úgy gondoljuk, hogy ennek az útvonalnak az aktiválása fontos biológiai szerepet játszhat a hajnövekedés korlátozásában a hajhullásban szenvedő embereknél, ami azt jelenti, hogy a célzott kezelés új kezelésekhez vezethet". Purba és a manchesteri csapat tanulmányozza az ISR aktivitását hajhullásban szenvedő embereknél, hogy jobban megértsék a tüszőkre gyakorolt hatását.

Derek Pye, a kutatócsoport vezető technikusa és a tanulmány társszerzője a következőt mondta: "Amikor mikroszkóp alatt megnézzük a szőrtüszőket, feltűnő, hogy a különböző emberektől származó szőrtüszők között mennyire egységes a válasz." A végső cél egy olyan gyógyszer kifejlesztése, amely megakadályozza a hajhullást.

Purba szerint, bár jelenleg nem áll rendelkezésre olyan gyógyszer, amelyről ismert, hogy befolyásolja az ISR-t, más összefüggésekben vizsgálnak néhányat. 2022-ben egy japán kutatócsoport sikeresen növesztett érett hajhagymákat laboratóriumban, ami újabb potenciális előrelépés a hajhullás elleni küzdelemben.

A férfiak nagyjából 85%-át érinti a hajhullás, mire elérik a középkort. Összehasonlításképpen, 70 éves korukra a nők fele szenved ettől. E megdöbbentő arányok ellenére kevés kezelési lehetőség áll rendelkezésre.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés