Hirdetés

Több száz kávéterméket hívtak vissza: a legdurvább ételmérgezést okozhatják

Garai Kitti portré Garai Kitti

Több száz kávéterméket hívtak vissza botulizmus szennyeződésének veszélye miatt - jelentette a héten az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA).

Facebook/Snapchill
Facebook/Snapchill

A termékeket a wisconsini Snapchill LLC nevű cég gyártja, amely önkéntesen több mint 250 terméket hívott vissza, amelyeket országszerte különböző pörkölők és beszállítók között forgalmazott, valamint a fogyasztóknak online értékesített. 

Az FDA aggályokat fogalmazott meg a termékek gyártási gyakorlatával kapcsolatban, és közölték a kávét forgalmazó céggel, hogy a hatóságot nem értesítették az alacsony savtartalmú termékek gyártási módszeréről. A probléma ugyanis az, hogy a gyártási folyamat a potenciálisan halálos botulinum toxin növekedésének és szennyeződésének kockázatát hordozza magában - írja a New York Post. A Snapchill termékeit országszerte értékesítik. 

A botulizmus, egyfajta ételmérgezés, és olyan tüneteket okozhat, mint a gyengeség, szédülés, kettős látás, hasi nyomásérzés és szorongás, valamint légzési-, beszéd- vagy nyelési nehézség. A tünetek akár két hétig is kitarthatnak, de azonnali orvosi ellátást igényelnek, mivel a botalizmus kezelés nélkül halálos lehet. 

Bár a Snapchill kávéval kapcsolatos megbetegedésről nem számoltak be, és a vállalatnak nincs tudomása semmilyen szennyeződésről, számos terméket visszahívtak a betegség lehetősége miatt.

A visszahívott termékeket fémdobozokban árulják számos kiskereskedelmi helyen, különböző márkanevek alatt. Az FDA közölte azt is, hogy ha csomagoláson található tápértéktábla alatt látható az a felirat, hogy "Produced and distributed by Snapchill LLC", akkor megállapítható, hogy azt a Snapchill gyártotta. 

A vállalat egyébként visszatérítést kínál a vásárlóknak, ha a vásárlást igazolják és a visszahívott termékekről képet mutatnak. 

"A Snapchill 2019 óta biztosít országszerte pörkölők számára „Snapchill” hideg kávét, anélkül, hogy bármilyen botulizmusos fogyasztói eset ismert lenne. Azonban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) értesítette a Snapchillt, hogy a visszahívott termékek gyártásához alkalmazott alacsony savtartalmú konzervételek gyártási folyamatát nem jelentették be az FDA-nak, ahogyan azt a szabályozás előírja. Fennáll a lehetősége annak, hogy a jelenlegi gyártási folyamat alacsony savtartalmú konzervételek esetén a halálos botulinum toxin növekedéséhez és termeléséhez vezethet. Nem jelentettek megbetegedéseket, és a Snapchill nem tud olyan esetről, amelyben a vállalat termékei ezt a kórokozót tartalmazták volna. Ennek ellenére a Snapchill önkéntes visszahívást hajt végre az FDA-val együttműködve" - reagált a Snapchill PR-képviselője. 

"A Snapchillnél ügyfeleink biztonsága és elégedettsége a legfontosabb prioritás, és gyorsan dolgozunk a probléma megoldásán. Őszintén elnézést kérünk minden kellemetlenségért vagy aggodalomért, amit ez a visszahívás okozhat. Az FDA-val együtt dolgozunk a megoldásokon, hogy a szabványoknak megfelelően újraindíthassuk a termelést" - tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés