Hirdetés

Már a gyógyszeren is spórolnak a magyarok, de nézzék, kik jönnek a hazai gyógyszertárakba

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Aggódhat egész Európa

Hivatkozás másolása

Gyógyszerhiány nehezíti a Szlovákiában élők életét. A Felvidékről már sokan Magyarországra járnak át gyógyszertárba - írja a Bors.

A lap cikke szerint nem mi vagyunk az egyetlen célpont. A hírek arról szólnak, hogy sokan még Ausztriába is elmennek, csak hozzájussanak a számukra fontos készítményekhez. A Felvidékről egyébként állítólag anyagilag is megéri átjönni Magyarországra, mert az itteni patikákban olcsóbbak a gyógyszerek.

Egy ottani gyógyszerész arról beszélt, hogy a csomagolás megnövekedett költsége, a megemelkedett kereslet és az export is abba az irányba hatott, hogy hiány alakuljon ki egyes termékekből az országban.

„Múlt hét szerdától nem kaptunk antibiotikumot, ezt viszont penicillinnel könnyen lehet pótolni. Biztos, hogy sokan Magyarország felé veszik az irányt, a forint jelenlegi helyzete miatt jobban megéri nekik a határon túl beszerezni a különböző készítményeket” 

– nyilatkozta a Dunaszerdahelyen élő Mészáros Erzsébet.

Az Index egy cikkében azt boncolgatta, hogy szinte egész Európában hiány van antibiotikumokból. Itt is a kereslet növekedése az egyik oka a gyógyszerhiánynak, a másik pedig a még mindig akadozó ellátási lánc. Sokan pedig ilyenkor felfázásra keresnek gyógyszert, másoknak a fogorovosi kezelések közben lenne szükségük antibiotikumra, de a gyulladáscsökkentő gyógyszereket is tömegek keresik.

A lap a The Wall Street Journal írására hivatkozva úgy fogalmaz, hogy az amoxicillin, a cefalosporinok és más, széles körben használt antibiotikumok hiánycikkek a különböző országokból származó adatok szerint, ami aggodalmat kelt az orvosok és a tisztviselők körében.

A hírek szerint az energiaárak itt is befolyásolják a dolgokat, mert a növekvő költségek megnehezítik a nagy energiaigényű gyártási folyamatokat. A legfrissebb fejlemény az, hogy az orvosok néhol már olyan irányelveket készítenek, amelyek rövidebb antibiotikumkúrákat javasolnak a készletek megőrzése érdekében. Remi Salomon a párizsi Necker-Enfants Malades Kórház gyermekorvosa aggodalmát fejezte ki, hogy a kezelés időtartamának korlátozása azt jelentheti, hogy egyesek nem gyógyulnak ki a fertőzésükből - írja a lap.

Magyarországon spórolnak rajta

Hivatkozás másolása

Az RTL Klub Híradójában elhangzott az is, hogy Magyarországon a reálkeresetek csökkenése miatt egyre többet spórolnak az emberek. A gyógyszertárak forgalma 9,5 százalékkal csökkent. 

A szakértő azt mondta, hogy a nem vényköteles gyógyszerekből és a kozmetikumokból vásárolnak kevesebbet a magyarok.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés