Hirdetés

Veszélyes betegség fenyegeti a gyerekeket: gyógyszer nincs rá, halálos is lehet

Garai Kitti portré Garai Kitti

Sokan nem kapták meg a kanyaró elleni oltást az elmúlt három évben a koronavírus-járvány miatt, ezért több tízmillió gyerek  kerülhet veszélybe - erre figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai járványügyi központ (CDC).

Csak a tavalyi évben mintegy 40 millió nem szerezte meg a teljes védettséget a kanyaróval szemben, közülük pedig 25 millióan még csak az első adag oltást sem kapták meg - közölte a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

"A jelentés minden egyes statisztikai adata mögött egy gyerek van, akit egy megelőzhető betegség fenyeget” – hangsúlyozta. 

Ephrem Tekle Lemango, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) oltási programjával megbízott tisztségviselője pedig úgy fogalmazott, nincs már sok idő a hátrány ledolgozására és a védőoltások beadására. 

A WHO áprilisi jelentése szerint 2022 első két hónapjában csaknem 80 százalékkal nőtt a kanyarós esetek száma 2021 azonos időszakához viszonyítva. A becslések szerint 2021-ben 9 millióan kaphatták el a beteséget, közülük 128 ezren bele is haltak. A múlt évben 22 országban tört ki nagyobb kanyarójárvány, egyebek mellett Afrikában és a Közel-Keleten is.

A Házipatika cikkében azt írta, 2008 óta nem volt ilyen alacsony azok száma, akik megkapták az első adag oltást. A beoltatlan gyerekek száma Nigériában, Indiában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Etiópiában és Indonéziában a legmagasabb.

Így jelentkezik a kanyaró

Hivatkozás másolása

A cseppfertőzés útján terjedő kanyaró influenzaszerű tünetekkel és bőrkiütéssel jelentkezik, és tüdő-, középfül- vagy akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. A fertőzésre egyébként nincs gyógyszer, és egyes esetekben halálos kimenetelű is lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés