Hirdetés

Ekkora a baj? A madárinfluenza miatt nagy változást jelentett be a McDonald's

Garai Kitti portré Garai Kitti

Madárinfluenza sújtja az ausztrál McDonald's reggeli óráit.

A gyorséttermi óriáscég a madárinfluenza-járvány okozta tojáshiány miatt kénytelen volt átmenetileg másfél órával lerövidíteni a reggeli szolgáltatásának idejét Ausztráliában. Tehát a szokásos 12 óra helyett csak délelőtt 10:30-ig kínálja az étterem a teljes reggeli menüjét. 

"Sok kiskereskedőhöz hasonlóan mi is gondosan kezeljük a tojásellátást a jelenlegi iparági kihívások miatt" - áll a McDonald's BBC-hez eljuttatott közleményében.

"Továbbra is szorosan együttműködünk az ausztrál gazdák, termelők és beszállítók hálózatával, mivel az iparág közösen kezeli ezt a kihívást" - tették hozzá. 

Az elmúlt két hónapban Délkelet-Ausztrália 11 baromfitelepén kimutatták a madárinfluenza több törzsét is. 

A hatóságok azt mondták, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. "A fogyasztók rövid távon még számíthatnak néhány üres polcra, azonban a készleteket átirányítják a hiányos területekre" - közölte az ausztrál kormány. Felhívták arra is a figyelmet, hogy a lakosság tartózkodjon attól, hogy a szükségesnél több tojást vásároljanak.

A madárinfluenza az ausztráliai tojótyúkok kevesebb mint 10%-át érintette, de egyes vállalkozások korlátozták, hogy az emberek mennyi tojást vásárolhatnak. A járványok miatt körülbelül 1,5 millió csirkét kellett levágni Ausztráliában.

Eddig egyetlen észlelt törzs sem volt a madárinfluenza H5N1 variánsa. Az H5N1 világszerte elterjedt a madarak és emlősök populációiban, állatok milliárdjait és néhány embert megfertőzve.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés