Hirdetés

Terjed a rettegett kór, megkongatta a vészharangot a WHO

Nap Híre portré Nap Híre

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította az országokat, hogy legyenek óvatosak az állatokról emberre terjedő esetekben.

A WHO pénteken közölte, hogy a H5N1 madárinfluenza-vírus által jelentett jelenlegi általános közegészségügyi kockázat alacsony, ugyanakkor felszólította az országokat, hogy legyenek óvatosak az állatokról emberre terjedő esetekben. Az országoknak fertőzés-ellenőrzési intézkedéseket és eljárásokat kell bevezetniük a madárinfluenzával vagy más állati influenzavírussal potenciálisan fertőzött madaraknak és emlősöknek való emberre való hatásának a csökkentésére - írja az atv.hu.

Mint azt a naphire.hu is megírta, a H5N1 néven is ismert madárinfluenza az Egyesült Államokban nyers tehéntejben is felbukkant. És arról is beszámoltunk, hogy kiderült: a boltok polcaira is került olyan tej, amelyben kimutatták a vírust.

A WHO azt javasolja, hogy az emberek csak pasztőrözött tejet fogyasszanak, amelyben a baktériumok és a vírusok már elpusztultak, és kerüljék a nyers tej fogyasztását. "A vírust kimutatták a nyers tejben, és vizsgálják annak lehetséges szerepét az átvitelben" - tette hozzá a hivatal. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala csütörtökön későn közölte, hogy egy országos felmérés során minden ötödik kereskedelmi forgalomban kapható tejminta H5N1 vírus részecskéit tartalmazta, ami arra utal, hogy a járvány a korábban gondoltnál nagyobb mértékben terjedt el az országban.

Az amerikai tisztviselők megerősítették az intézkedéseket, hogy megfékezzék a H5N1 vírus első ismert kitörését tejelő teheneknél, amely mára nyolc állam 33 állományára terjedt ki.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés