Hirdetés

Egyre nagyobb veszélyt jelent az emberekre a madárinfluenza? Rusvai Miklós figyelmeztetett

Nap Híre portré Nap Híre

Az Egyesült Államokban egy tejtermelő elkapta a madárinfluenzát egy tehéntől. Bár a fertőzést idejében megállították, a gazda pedig egy szemgyulladással megúszta, mindenesetre aggodalomra ad okot, hogy ez volt ez első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át. 

Rusvai Miklós víruskutató az InfoRádióban elmondta, eredetileg minden influenzavírus a madarakban létezik, a H5N1 is. Hozzátette, macskában, kutyában is előfordult már a H5N1, most azonan a tehenekben mutatták ki. A szakember szerint az volt a riasztó, hogy több hónapon keresztül cirkulált a tehénállományban a vírus, mielőtt észrevették volna a farmer fertőződése következtében.

Tehát előbb derült ki, hogy az embert fertőzte a vírus, és azután következtettek vissza arra, hogy a tehenek között volt eredetileg jelen.

"Ez azért érdekesség, mert tehénben madárinfluenzáról még soha nem számoltak be, ez egy új jelenség, de innentől kezdve fokozatosan ellenőrizni kell a tehénállományokat is, nehogy kialakuljon bennük egy olyan változat, amely azután emberről emberre is terjedni tud" – figyelmeztetett a szakember.

Ez utóbbi, tehát az emberről emberre terjedés az úgynevezett fajadaptációs képességtől függ. Ennek a fajadaptációnak többnyire idő kell, és a terjedéshez a véletlen is hozzájárulhat. Eddig ez még nem történt meg, noha már száz körüli eset van, amikor igazolták, hogy ember fertőződött valamilyen más fajtól, madártól vagy jelen esetben emlőstől ezzel a vírussal, de az emberről emberre való terjedés képességét még nem szerezte meg a vírus – magyarázta Rusvai Miklós. 

A szarvasmarháról emberre történő madárinfluenza-terjedést a Texasi Műszaki Egyetem Biológiai Kutatólaboratóriuma mutatta ki, és az eredményeket megosztotta az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központtal is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés