Hirdetés

Mit sem sejtve megivott egy pohár limonádét az egyetemista lány, majd holtan esett össze a kávézóban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Elhunyt egy szívbeteg egyetemista lány, miután elfogyasztott egy "energiabombát" tartalmazó limonádét a Panera Bread vállalat kávézójában.

A 21 éves Sarah Katz a Pennsylvania Egyetem hallgatója volt, amikor tavaly megtörtént a tragédia. A fiatal lány egy citromos limonádét fogyasztott el, ami után nem sokkal leállt a szíve és az életét már nem tudták megmenteni - derült ki a Philadelphia-i Szövetségi Bíróságra hétfőn benyújtott bírósági dokumentumokból.

A fiatal lány 1-es típusú hosszú QT-szindrómában szenvedett, ami a szívizom-rendellenesség, ami során a szívverés gyors és kaotikus lehet. Az orvosa korábban azt ajánlotta neki, hogy emiatt inkább kerülje az energiaitalokat. Ezt az ajánlást a fiatal lány be is tartotta, azonban a tudtán kívül egy olyan italt fogyasztott, amiben rengeteg koffein volt, így a családja pert indított a kávéházlánc ellen.

Victoria Rose Conroy, a lány egyetemi szobatársa az NBC News-nak elmondta, hogy Katz mindig nagyon figyelt arra, hogy betartsa a szabályokat, ezzel megelőzve a lehetséges szövődményeket. "Garantálom, hogy ha Sarah tudta volna, hogy mennyi koffein van az italban, akkor még egy tízméteres rúddal sem nyúlt volna hozzá" - mondta a lány barátnője a csatornának.

Katz 2022. szeptember 10-én egy philadelphiai Panera Bread kávézóban rendelt egy nagy "Charged Lemonade"-t az ebédje mellé, anélkül, hogy tudta volna, hogy az ital 390 milligramm koffeint tartalmaz - ez több mint háromszorosa annak a 111 milligramm koffeinnek, ami egy normál adag, 3,5 decis Red Bull-ban található.

A benyújtott bírósági papírok szerint Katz azért fogyasztotta el a limonádét, mert azt hitte, hogy hagyományos italról van szó, esetleg csak minimális mennyiségű koffeint tartalmaz, amit még biztonságban megihatott volna. Sarah-nak még a helyszínen, barátai mellett állt le a szíve.

A család ügyvédei azzal vádolják a kávézót, hogy nem figyelmeztették a beteg lányt, hogy az ital "potenciálisan veszélyes lehet, és hatással lehet a vérnyomásra, a szívritmusra és az agyműködésre is". A Panera Bread "növényi alapú és mindenmentes" italként reklámozta a limonádét, és a leírás alapján annyi koffeint tartalmazott, mint egy átlagos sötét pörkölésű kávé.

A vállalat is megszólalt az esettel kapcsolatban, akik együttéreznek a lány családjával és barátaival, ugyanakkor a szóvivő kiemelte, hogy "erősen hisznek az összetevőik átláthatóságában" és "alaposan kivizsgálják az ügyet".

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint a felnőtteknek naponta legfeljebb 400 milligram koffeint szabad fogyasztaniuk, ami körülbelül négy-öt csésze kávénak felel meg.

Korábban a Nap Híre is megírta, hogy egyre több problémát okoz a fiatalok körében az energiaitalok fogyasztása. Görcsroham, hányinger, hasmenés, mellkasi fájdalom - csak néhány azok közül a tünetek közül, amelyeket az energiaitalok túlzott fogyasztása okozhat. Nemrég Jászvásáron egy nyári táborban halt meg egy 17 éves fiú, miután megivott négy energiaitalt és elszívott két doboz cigit. Ezt követően pedig Borsodban csapott le a gyilkos energiaital + cigi kombó.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés