Hirdetés

Amíg te ezt a hírt olvasod, egy csendes gyilkos épp végez a gyerekeddel

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Görcsroham, hányinger, hasmenés, mellkasi fájdalom - csak néhány azok közül a tünetek közül, amelyeket az energiaitalok túlzott fogyasztása okozhat.

Már évek óta sokan vitáznak arról, vajon mennyire káros az energiaitalok fogyasztása. A viszonylag magas koffeintartalmú termékek túlfogyasztását maguk a gyártó cégek sem javasolják, vagyis napi 1-2 doboznál többet meginni nem tanácsos. Egy 2018-as kutatás szerint valóban kockázattal jár az energiaitalok fogyasztása, kiváltképpen a fiatal, még fejlődésben lévő szervezet számára - írja a Promotions

A kutatók 2055 fiatal - 12 és 24 év közötti - férfit és nőt faggattak ki a koffeintartalmú üdítőkkel kapcsolatos tapasztalásaikról. A válaszadók 55 százaléka észlelt már magán valamilyen egészségügyi rendellenességet egy energiaital megivását követően. Ilyen rendellenesség például a felgyorsult szívverés.

A megkérdezettek negyede (24,5%) olyan anomáliáról számolt be, hogy felgyorsult szívverése még alvási rendellenességet is okozott számára. Emellett minden ötödik válaszoló érzett már fejfájást a Red Bulltól vagy hasonló termékektől, illetve minden huszadik fogyasztó tapasztalt hányingert, hasmenést. Mellkasi fájdalommal közvetlenül az energiaital után 3,6 százalék szembesült. Négyen görcsrohamról számoltak be.

Magyarországon a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) komoly hadjáratot indított az energiaitalok ellen. A szervezet azt próbálja elérni, hogy kiskorúak ne juthassanak hozzá az italhoz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés