Hirdetés

Nagyon nagy bajban vagyunk: Ezért lehet veszélyes a légkondi a forró nyári napokon

Nap Híre portré Nap Híre

Már hetek óta brutális hőség pusztít Magyarországon is, ezért egyre többen használnak légkondit, hogy kibírják a forró nyári napokat. Azt azonban kevesen tudják, hogy a légkondi milyen hatással lehet az egészségünkre, ugyanis a mesterségesen szabályozott hőmérséklet és páratartalom nem mindig kedvező a szervezetünk számára, így súlyos mellékhatások is jelentkezhetnek. 

A légkondicionálás egyik kevésbé ismert, ám annál kellemetlenebb mellékhatása a bőrszárazság, ugyanis a berendés a működése során eltávolítja a nedvességet a levegőből. Ha a bőr elveszíti természetes olajait, ami irritációt, viszketést és hámlást okozhat. Különösen veszélyeztetettek azok, akik hosszú órákat töltenek légkondicionált helyiségekben, mivel a folyamatos száraz levegővel való érintkezés fokozza a bőr kiszáradását.

Légzőszervi betegségek is kialakulhatnak - írja a Femcafe. Mivel a készülékek a levegőt keringetik és szűrik, de közben nem mindig képesek teljesen eltávolítani a levegőben lévő por, pollen, allergének és egyéb szennyeződések részecskéit. Ezek a részecskék felhalmozódhatnak a rendszerben, és újra és újra bekerülhetnek a helyiség levegőjébe, amit belélegzünk. Ez különösen problémás lehet az asztmában vagy allergiában szenvedők számára, mivel a szennyezett levegő belégzése súlyosbíthatja tüneteiket. Emellett a hideg, száraz levegő irritálhatja a légutakat, kiszáríthatja a nyálkahártyát és növelheti a fertőzések kockázatát.

A légkondicionálók által okozott ízületi fájdalmak egyik fő oka a hirtelen hőmérsékletváltozás, amelyet a hideg, légkondicionált helyiségek és a meleg, párás kültéri környezet közötti váltás okoz. Az ilyen gyors és jelentős hőmérséklet-ingadozások úgynevezett hőmérsékleti sokkot idézhetnek elő a szervezetben, ami különösen megterhelő lehet az ízületek számára. Az érintett ízületekben ez az állandó hőmérsékletváltozás feszültséget és merevséget eredményezhet, amely idővel fájdalomhoz vezet.

A berendezés használata oxigénhiányhoz is vezethet. A légkondicionált környezetben eltöltött hosszú idő alatt az agy kevesebb friss levegőhöz jut, ami koncentrációs nehézségeket, mentális kimerültséget és fejfájást okozhat. A mesterséges megvilágítás és a természetes fény hiánya is hozzájárulhat a szem fáradtságához és a napi biológiai ritmus felborulásához, amelyek mind hatással vannak a mentális jólétre.

A naphire.hu arról is írt, hogy mennyire terheli meg a villanyszámlát a kánikula.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés