Hirdetés

Ideje számolgatni: sokaknak lesz extra költségük a villanyszámlán

Nap Híre portré Nap Híre

Iszonyatos hőség pusztít már egy ideje Magyarországon, így sokan használják a légkondit az otthonukban. Most pedig az is kiderült, hogy mennyire terheli meg a villanyszámlát a kánikula.

Az RTL riportja szerint a júliusi hőhullám egy átlagos magyar családnál légkondicionálónként körülbelül 15 ezer forint extra költséget fog jelenteni a villanyszámlában. A kánikulában ugyanis napi 6000 megawattóra villamosenergiát fogyasztanak a klímák Magyarországon, vagyis a teljes áramfogyasztás 5,5 százalékát teszik ki - szemlézte a riportot a Forbes.

Kiderül az is, hogy Magyarországon a világátlagnál kevesebb a légkondik száma, a lakások mintegy 27,6%-ában van csak. A legjobban klimatizált városokban, mint Halásztelken, a Balaton környékén és Hajdúszoboszlón 50% feletti az arány, míg Borsodban és Hevesen, illetve Nógrád, Baranya és Somogy határtérségeiben a legalacsonyabb a klimatizált háztartások aránya.

Pörgeti a villanyórát a klíma, de így spórolhat

Hivatkozás másolása

A naphire.hu is megírta, hogy a klímaberendezések használata nemcsak a környezetet károsítja, de még a pénztárcánkat is megterheli, ugyanis az áramfogyasztása eléggé pörgeti a villanyórát. Azonban létezik egy fenntartható alternatíva: a napelem. Egy 2 négyzetméteres napelem akár 400 watt elektromos áramot is képes termelni közvetlen napfényben. Általánosságban elmondható, hogy egy kis lakás esetében három-négy napelem áramellátása elegendő a klímaberendezés működtetéséhez. Azonban, ha az otthon rosszul szigetelt, vagy több energiaigényes eszköz is van benne, több napelemre lehet szükség

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés