Hirdetés

Ön szokott adományozni? Akkor biztosan jól alszik - de nem utána, hanem előtte

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, amikor különösen nagylelkűnek érezzük magunkat, míg más alkalmakkor inkább megtartjuk magunknak a pénzt. De mitől függ, hogy éppen melyik irányba hajlik a szívünk?

Egy friss kutatás szerint a jótékonysági adakozás valószínűségét az is befolyásolhatja, hogy mennyit aludtunk előző este. A svájci Berni Egyetem kutatói 54 felnőttet vontak be a "proszociális viselkedés" - vagyis a mások javát szolgáló cselekedetek - vizsgálatába.

A résztvevők agyi aktivitását elektródák segítségével rögzítették egy normális alvás során, majd másnap egy játékban vettek részt. A játék során valódi pénznek megfelelő pontokat kaptak, és arra kérték őket, hogy döntsék el, hogy megtartják-e azt, vagy valamennyit a "közjó" javára fordítják - írja a Daily Mail

A magasabb lassú hullámú alvási agyi aktivitással rendelkezők - ami hétköznapi nyelven mélyebb alvást jelent - nagyobb valószínűséggel adományozták tovább a nekik adott pénzt. Ezt az agyi aktivitást a jobb halántéklebenyben regisztrálták, amely a mások perspektíváinak átgondolásához kapcsolódik.

Érdekes módon úgy tűnt, hogy a résztvevők alvásának hossza nem befolyásolta a játék során hozott döntéseiket - csak az alvás minősége.

A Journal of Neuroscience című folyóiratban a csapat a következőket írta: "a proszociális viselkedés létfontosságú a társadalmunk összetartása szempontjából. Ezek az eredmények hozzájárulnak az alvás és a proszociális viselkedés közötti kapcsolatot magyarázó, kialakulóban lévő keretrendszerhez, mivel rávilágítanak a mögöttes mechanizmusokra."

A jó minőségű alvást általában úgy határozzák meg, hogy gyorsan - 15 percen belül - el tudunk aludni, és nem ébredünk fel túl sokszor az éjszaka folyamán. A Calgary Egyetem tudósai által végzett korábbi kutatások azt is megállapították, hogy "szignifikáns kapcsolat" van az egyén alvásminősége és a mások iránti empátiaérzésre való képessége között.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés