Hirdetés

A Covid minden eddiginél keményebben támadhat az emberiségre, baj van

Garai Kitti portré Garai Kitti

A kutatók szerint egy erősen mutálódott Covid-változat lehet az eddigi legsúlyosabb törzs, ami a régebbi, halálosabb törzsek tulajdonságait mutatja. 

Egy tanulmány kimutatta, hogy a BA.2.86 "Pirola" változat - amely szoros rokonságban áll a globálisan domináns JN.1-gyel - gyorsabban képes a tüdősejtekhez olvadni, mint más Omikron törzsek. A szakértők szerint ez arra utalhat, hogy az Omikron önmagának egy súlyosabb formájává fejlődik. 

"Bármi megtörténhet. Nagyon nehéz megjósolni, hogy mi következik, de a természet elképesztő dolgokra képes” – nyilatkozta Dr. Shan-Lu Liu, az Ohiói Állami egyetem munkatársa.

A JN.1-es változat jelenleg a Covid legelterjedtebb törzse világszerte, az Egyesült Királyságban az esetek mintegy 65 százalékát teszi ki. A Betegségellenőrzési és Védelmi Központ (CDC) korábban azt közölte, hogy "a JN.1 növekedése arra utal, hogy vagy jobban átvihető, vagy jobban elkerüli az immunrendszerünket".

A BA.2.86 szoros rokonságban áll a JN.1-gyel, csak a tüskés fehérje változott. A Cell című szaklapban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy a variáns hogyan reagál a vakcinákra és hogyan hat a szervezetre más törzsekkel összehasonlítva - írja a Sun.

A kutatók a BA.2.86 egy laboratóriumban létrehozott, nem fertőző változatát tesztelték, hogy lássák, mennyire tud összeolvadni az emberi sejtekkel. Azt tapasztálták, hogy ez a variáns hatékonyabban kötődik az alsó tüdő sejtjeihez, és ez a tulajdonsága leginkább az Omikron előtti, halálosabb törzsekhez hasonlít. 

Dr. Liu elmondta, hogy míg az Omikront jellemzően enyhébbnek tartották, mert inkább a felső, mint az alsó légutakat érintette, a BA.2.86 azonban megfordíthatja ezt a tendenciát.

Egy másik kutatás, amely szintén a Cell című szaklapban jelent meg, hasonló következtetésre jutott. Stefan Pohlmann professzor, a németországi Georg-August-Universität Gottingen munkatársa elmondta: "A BA.2.86 visszanyerte a korai SARS-CoV-2 vonalra jellemző tulajdonságot: a tüdősejtekbe való robusztus behatolást. A szakember szerint ez a variáns fokozott egészségügyi veszélyt jelent. 

A naphíre.hu is beszámolt arról, hogy milyen a koronavírus-helyzet most Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. Kiderült az is, hogy a mintavételi helyek többségében stagnáló tendenciát mértek, emelkedés Egerben és Pécsett tapasztalható, csökkenés Békéscsabán, a Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, a vizsgált budapesti agglomerációs településeken, valamint Nyíregyházán, Szekszárdon és Veszprémben volt látható. A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja négy mintavételi helyen a "magas", míg a további tizennyolc helyszínen az "emelkedett" tartományba esik.

Korábban pedig arról is írtunk, hogy a téli időszakban hogyan védhetjük meg a gyermekeinket a betegségektől, fertőzésektől. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés