Hirdetés

Rendkívüli hír: megvan a megoldás egy gyógyíthatatlan hitt, nagyon gyakori betegségre?

Nap Híre portré Nap Híre

Kínai tudósok egy csoportja úttörő eredményt ért el az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében. A sanghaji The Paper beszámolója szerint egy innovatív sejtbeültetési eljárással sikerült visszafordítani a betegség lefolyását egy 25 éves páciensnél.

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, amelyben a szervezet immunrendszere megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ennek következtében a betegek képtelenek természetes úton szabályozni vércukorszintjüket. Eddig ezt a betegséget gyógyíthatatlannak tartották, és a betegek élethosszig tartó inzulinpótlásra szorultak – írja a Portfolio.

A kínai kutatócsoport által kifejlesztett eljárás lényege a szigetsejt-transzplantáció egy újszerű megközelítése. A hagyományos módszerrel ellentétben, ahol elhunyt donorok hasnyálmirigyéből nyerik a beültetendő sejteket, itt a beteg saját zsírszöveti sejtjeit alakították át. A sejteket először pluripotens őssejtekké programozták, majd ezeket szigetsejtekké differenciálták, mielőtt visszaültették volna a páciens szervezetébe.

A kezelés eredményességét jól mutatja, hogy a beteg vércukorszintje fokozatosan normalizálódott. "75 nappal később már nem volt szüksége inzulininjekciókra, és a javulás már több mint egy éve tart" - számoltak be a kutatók. Ez az eredmény különösen figyelemreméltó, tekintve, hogy a páciens 11 éve küzdött a betegséggel.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés