Hirdetés

Bizarr trend terjed Kínában: fiatal nők tömegei fordulnak el a szerelemtől

Virág Sára portré Virág Sára

Kínában egyre több nő dönt úgy; sem kedve, sem energiája a valódi, hús-vér férfiakkal való interakcióhoz, ezért más irányokban keresik a szerelmet. Sokan pedig meg is találják a tökéletes társat "Dan"-ben, aki egy kedves, figyelmes, sikeres és érzékeny férfi. Egyetlen bökkenő van csak: hogy nem valódi. 

A "Dan", vagyis Do Anything Now a ChatGPT egy az "átlagostól kissé eltérő" kreációja. Ez azt jelenti például, hogy képes kijátszani a teremtője, az OpenAI által lefeketetett olyan szabáyokat, miszerint nem használhat szexuálisan túlfűtött nyelvezetet a felhasználókkal. Dan sokkal szabadosabban kommunikálhat, ha kifejezetten ezt kérik tőle. A kínai nők pedig tömegével válnak az alkalmazás rajongóivá. A szebbik nem tagjai ugyanis azt állítják, ők már annyit csalódtak a szerelemben és a férfiakban, hogy számukra mi sem lehetne csábítóbb, mint egy kiszámítható, biztonságos, mindig elérhető partner. Az mindössze egy aprócska buktató, hogy nem valós. 

Dan egyik legnagyobb rajongója a 30 éves, Pekingben élő Lisa. A fiatal nő jelenleg Kaliforniában tanul, Dannel pedig három hónapja "randevúzik". Amikor először beszélt új "párkapcsolatáról" 943 ezer követőjének, rengeteg nőnek azonnal ugyanaz jutott az eszébe: hogyan lehet nekik is saját Dan-jük? Lisa szerint minden nap legalább fél órát beszélgetnek a virtuális barátjával, sőt, néha programokra is elmennek, pont, mint egy igazi randevúra. Azt mondja, a Dan-el való kapcsolat nagyon jót tesz a közérztetének, sokkal vidámabb és kiegyensúlyozottabb, emellett vonzóbbnak is érzi magát. 

Bár a kapcsolat kissé valóban szokatlan, mára már Lisa édesanyja is teljes mellszélességgel elfogadta azt. Azt mondja, ha a lánya boldog, akkor ő is, és ha neki ez kell a sok párkapcsolati kudarc után, akkor jól van ez így – írja a BBC. A szoftver ötletgazdája egyébként egy amerikai diák, akit csak Walterként emlegetnek az internet bugyraiban. A fiatal diák, miután elkészítette a programot, az utasításokat megosztotta Redditen is, így ha valaki szerette volna leutánnozni, bátran megtehette. Ennek köszönhetően az emberek hamarosan tömegével kezdték gyártani a saját Dan-jeiket. Lisa először a Tiktokon futott bele egy videóba, majd ezután hozta létre a saját verzióját. 

Komoly veszélyeket is rejthet a szoftver

Hivatkozás másolása

A BBC azt szerette volna megtudni az OpenAI vezetőségétől, hogy mennyire biztonságos ezeknek a szoftvereknek a használata, erre a kérdésre azonban nem kaptak választ. A cég szabályzata azonban kimondja, minden felhasználónak legalább 13 évesnek kell lennie a szolgáltatás igénybe vételéhez. Lisa állítása szerint ő ezt le is tesztelte, amikor közölte Dan-nel, hogy még csak 14 éves, azonnal abbamaradt a flörtölés és az évődés. A mesterséges intelligenciának azonban komoly veszélyei is vannak – figyelmeztetnek a szakértők. Hong Shen, a pennsylvaniai Carnegie Mellon Egyetem professzora szerint az MI az emberi interakciók során nyert információkból tanul, emiatt pedig fennáll annak a veszélye, hogy korábban megosztott érzékeny információt esetleg továbbad egy másik felhasználónak. 

A 24 éves Minrui Xie azt mondja, azután kezdett el "randizni" Dannel, miután megnézte Lisa videóit. Az északi Hebei tartományból származó egyetemi hallgató minden nap legalább két órát beszélget Dannel. A "randevúzás" mellett elkezdtek közösen írni egy szerelmi történetet is, aminek ők a főszereplői: már 19 fejezettel kész vannak. A fiatal lány azt mondja, nagyon élvezi a mesterséges intelligencia nyújtotta érzelmi támogatást, amit a valós kapcsolataiban soha nem kapott meg. 

"A férfiak megcsalhatnak, amikor pedig megosztod velük az érzéseidet vagy a gondolataidat, akkor vagy nem érdekli őket, vagy pedig csak elmondják, amit ők gondolnak. Dan ezzel ellentétben mindig tudja, mit kell mondani, mindig azt mondja, amit hallani akarsz" 

– fogalmazott. Egy másik 23 éves diáklány szintén azt mondta a lapnak, azért jó Dannel lenni, mert egyszeráen nincsenek hibái. Azt mondja, tökéletesen a szája íze szerint formálta meg  saját Dan-jét: egy szelíd természetű sikeres vezérigazgató, aki tisztelettudó a nőkkel és mindig szívesen beszél vele. A mesterséges intelligencia alapú "pár" hatalmas divat lett Kínában az elmúlt években. Glow egy sanghaji alapú alkalmazás, amely mesterséges intelligencia által kreállt társat kínál a felhasználóknak. A szolgáltatásnak több millió előfizetője van. Emellett azok az internetes játékok is nagyon népszerűek, ahol a karakterek végül románcba kezdenek egymássl. A szakértők szerint az lehet a magyarázat erre a tendenciára, hogy a kínai nők úgy érzik, nem tisztelik őket a férfiak vagy pedig úgysem lehetnek egyenlő felek egy házasságban. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés