Hirdetés

Sok embert megölhet a mesterserséges intelligencia - nyílt levélben figyelmeztetnek a szakértők

Nap Híre portré Nap Híre

A szakemberek attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia (MI) növelheti a társadalmi egyenlőtlenségeket, felgyorsíthatja az álhírek terjedését, és azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a MI-rendszerek önállóvá válnak és akár sok embert meg is ölhetnek.

Tizenhárom mesterséges intelligenciával foglalkozó szakember írt nyílt levelet a technológián dolgozó cégeknek, melyben azt kérték, hogy legyenek átláthatóbbaka és támogassák a nyilvános eszmecseréket. A levél aláírói között szerepel az OpenAI, az Anthropic és a Google DeepMind több korábbi és jelenlegi dolgozója is. A szakemberek szerint a fent felsorolt kockázatokat könnyű lenne csökkenteni, azonban a cégek anyagi érdeke inkább az, hogy ne legyen könnyű felügyelni a mesterséges intelligenciát.

Mivel az MI-ipart még nem sikerült alaposan leszabályozni, a vállalatok felelőssége, hogy felügyeljék saját magukat, ezért arra kérik a vezetőket, hogy töröljék a titoktartási záradékokat, és nyújtsanak módot arra, hogy az alkalmazottak anonim módon is fel tudják hívni a figyelmet problémákra - írja a Telex. A portál felidézte, hogy az elmúlt hetekben több alkalmazott is otthagyta az OpenAI-t, mert úgy látták, hogy a vezetőség túlságosan nagy hangsúlyt fektet a profitmaximalizációra, és ezért hajlandóak beáldozni a szükséges óvintézkedéseket.

Az OpenAI szóvivője egyébként úgy nyilatkozott, hogy egyetért  abban, hogy a heves vita rendkívül fontos ebben az iparágban. A Google és az Anthropic nem reagáltak az újságírói megkeresésekre.

A levélírók szerint azért van szüksé például a titoktartási záradékok eltörlésére, mert csak a kormányzati felügyelet hiányában csak az alkalmazottak tudják felelősségre vonni a cégeket. Azonban a létező, szivárogtatókat védő törvények csak azokat az eseteket fedik le, amikor valaki illegális dolgot tesz, hogy felhívja valami fontos dologra a figyelmet, de mivel az ipar nincs rendesen szabályozva, ezek nagy része nem vonatkozna az MI-vel foglalkozó szivárogtatókra.

Az aláírók között szerepel többek között Yoshua Bengio és Geoffrey Hinton, az MI „keresztapái”, valamint Stuart Russell világhírű informatikus.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés