Hirdetés

Közel a katasztrófa: mindent letarol az újabb világjárvány

Nap Híre portré Nap Híre

Az újabb járvány valójában már 2021 óta pusztít, azonban még csak most érte el a sarkvidéket, ahol már áldozatot is követelt.

Elérte a sarkvidéket a rendkívül fertőző H5N1 vírus és már egy jegesmedvét is elpusztított. A decemberben történt esetet az alaszkai környezetvédelmi minisztérium erősítette meg. Dr. Bob Gerlach, Alaszka állami állatorvosa szerint ilyen eset korábban még sosem történt - írja az EconomX.

A portál szerint az elpusztult példányt Utqiagvik közelében találták meg, aki az állatorvosi megállapítás szerint fertőzött madarak tetemeivel táplálkozhatott.

A jegesmedvék a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajok vörös listáján a "sebezhető" kategóriába tartoznak, elsősorban a tengeri jég elvesztése miatt. Az állatorvos szerint már több medve is elpusztulhatott észrevétlenul, mivel általában távoli helyeken élnek, ahol kevés az ember.

A H5N1 rendkívül virulens változatának járványa 2021-ben kezdődött el, a becslések szerint több millió vadon élő madarat és több ezer emlőst pusztított el. Az érintett fajok közé tartoznak többek között a fekete- és barnamedvék, a rókák, a rétisasok és a cickányok.

Felidézték, az első ismert fertőzéseket még októberben észlelték az Antarktisz térségében a Bird-szigeten élő barna szkúák körében, két hónappal későbbp edig már több száz elefántfókát találtak holtan. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívül fertőző vírus a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját idézheti elő, ha a távoli pingvinpopulációkat is eléri.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés