Hirdetés

Joe Biden és Donald Trump is túl öreg lehet amerikai elnöknek

Garai Kitti portré Garai Kitti

Joe Biden és Donald Trump - a két legidősebb amerikai elnökjelölt - számára az életkor olyan választási kérdés, amelyet egyikük sem kerülhet meg.

A Nap Híre is beszámolt arról, hogy az alapvetően a demokratákkal szimpatizáló Jon Stewart nemrég azzal sokkolta közönségét, hogy kimondta az egyszerű tényt: Joe Biden "kib**zottul öreg", és hozzátette: ez szerinte alkalmatlanná teszi feladata ellátására. 

"Tudom, hogy a liberálisok azt mondják: 'Ne mondd ki, hogy Joe Biden öreg' - ne mondd ki azt, amit az emberek a saját szemükkel látnak!" - mondta Stewart egy Los Angeles-i előadáson, amelyet a Netflix közvetített.

"Tudom, hogy tudjátok, [Biden] milyen kib**zott öreg, és tudom, hogy nem akartok beszélni róla, mert [a volt elnök, Donald] Trump annyira félelmetes. De [ettől még] ő [Biden] kib**zott öreg... amikor a tévében látjátok, ti is idegesek vagytok, nem igaz?" - mondta a "The Daily Show" házigazdája.

Csütörtökön a jelenlegi, 81 éves demokrata elnök és a 78 éves republikánus elődje a  Georgia állambeli Atlantában csapnak össze. Ez lesz a novemberi voksolás előtti első vita, amely összehasoníltást kínálhat a két férfi fizikai és szellemi erejéről. 

Biden elnök és Trump volt elnök - akik az országos közvélemény-kutatásokban továbbra is közel azonos pontszámmal állnak - 90 percen keresztül vitáznak majd a gazdaságtól és a külföldi háborúktól kezdve a bevándorláson át a demokrácia jövőjéig terjedő kérdésekről. Azonban egyetlen botlás vagy szóbeli hiba bebetonozhatja az előrehaladott korukkal kapcsolatos aggodalmakat, ami átformálhatja az amúgy is szoros elnökválasztási versenyt - írja a BBC

De egy erőteljes fellépés még kritikusabb lehet Joe Biden számára, ugyanis hivatalba lépése óta folyamatosan téma az állóképesssége és a mentális alkalmassága. "Nem lehet eltitkolni, hogy Biden 81 éves, és azt sem, hogy Trump majdnem ugyanannyi idős" - mondta Jim Messina, egy demokrata stratégia, aki Barack Obama 2021-es elnöki kampányát vezette. "Ez nem az életkor versenye, hanem a politika és a jellem versenye. Az egyik dolog, aminek csütörtök este meg kell történnie, az az, hogy elkezdődjön a beszélgetés a köztük lévő különbségekről" - tette hozzá Messina. 

A közvélemény-kutatások egyébként azt mutatják, hogy a szavazókat sokkal jobban aggasztja Biden kora, mint Trumpé. De ha Trump győzne, akkor mielőtt lejárna a mandátuma, megdöntené Biden rekordját, mint a legidősebb elnök.  

A New York Times/Siena College márciusi felmérése szerint a regisztrált szavazók 73%-a úgy véli, hogy Biden "túl öreg ahhoz, hogy hatékony elnök lehessen". A felmérés szerint minden korcsoportban a szavazók aggodalmukat fejezték ki az elnök alkalmasságával kapcsolatban, beleértve azokat is, akik már elmúltak 65 évesek. A regisztrált szavazók mindössze 42%-a mondta ugyanezt Trumpról, annak ellenére, hogy a korkülönbség mindössze három és fél év.

"Mindkettőjükről kellene szólnia, de Biden a korának megfelelően néz ki" - mondta Larry Sabato, a Virginiai Egyetem Politikai Központjának igazgatója. Bident az év elején a Fehér Ház orvosa "szolgálatra alkalmasnak" nyilvánította, de a korával kapcsolatos aggodalmak azóta is fennállnak, hogy hivatalba lépett. Az utóbbi években az öregedés jelei egyre szembetűnőbbé váltak, beleértve a lágyabb beszédhangot, az időnkénti memóriazavarokat és a "merevebb járást", amelyet orvosa részben az ízületi gyulladásnak tulajdonít.

Elnökként "szinte minden pillanatban, amikor a nyilvánosság előtt van" szorosan vizsgálja a közvélemény, mit tesz, ami azt jelenti, hogy több vizsgálatnak van kitéve, mint kihívója - mondta Sabato. 

A rutincselekvésekről készült videókat - például ahogy fel- és lesétál az Air Force One lépcsőjén, vagy ahogy átkel egy színpadon nyilvános eseményeken - szorosan figyelik az interneten és a médiában. Országos hír lett például, amikor Biden 2023 júniusában megbotlott és elesett a Légierő Akadémia diplomaosztóján. A csapata szerint az elnök a színpadon egy homokzsákban botlott meg. De olyan is volt, amikor pillanatokra elaludt interjú közben, máskor majdnem leesett a színpadról. És az is előfordult, hogy  élő adásban egy halott politikust szólított meg az elnök.

Néhány demokrata nyilvánosan és magánbeszélgetésekben is aggodalmát fejezte ki az elnök kora miatt, de februárban kiálltak mellette, amikor az igazságügyi minisztérium különleges tanácsadója, Robert Hur nyilvánosságra hozta vizsgálatát Biden lelnöki időszaka alatt történt titkos dokumentumok kezeléséről. A jelentés nem javasolta a vádemelést ellene, de Hur "rossz memóriájú idős emberként" jellemezte az elnököt, ami nagy visszhangot váltott ki a sajtóban. Amikor azonban Biden néhány héttel később megtartotta éves State of the Union beszédét, az elemzők nagyra értékelték a lendületesen előadott beszédet.

"Az elnök a nagy pillanatokban mindig teljesít" - mondta Ro Khanna képviselő, Biden kampányának egyik támogatója múlt héten. "Így tett az Unió helyzetéről szóló beszédében is. És az emberek látni fogják a különbséget." Biden csapata azt reméli, hogy a csütörtöki vita egy újabb olyan pillanat lesz, amelyben az elnök bebizonyítja, hogy képes elviselni a kormányzással járó nehézségeket, éles ellentétet vonva Trump politikájával és temperamentumával.

A vita előtt Donald Trump azt sugallta, hogy ellenfele felülmúlhatja a várakozásokat, és a június 20-i All-In podcastban azt mondta, hogy feltételezi, hogy Biden "méltó vitapartner" lesz. "Nem akarom alábecsülni őt" - tette hozzá. Trump egyébként olyan állításokat terjesztett, miszerint az elnök teljesítményfokozó szereket szed. Ám ezt Joe Biden csapata "kétségbeesett hazugságnak" minősítette.

Bár Trump életkorát nem vizsgálják olyan intenzíven, mint Bidenét, felmerült néhány kérdés az ő hivatali alkalmasságával kapcsolatban is. Egy januári nagygyűlésen Trump a beszéde során percekig összekeverte republikánus előválasztási riválisát, Nikki Haleyt Nancy Pelosi volt amerikai házelnökkel. Tévesen azt állította, hogy Haley "a biztonságért felelt" a kongresszus elleni január 6-i támadás idején. Haley, Trump korábbi ENSZ-nagykövete, saját sikertelen elnökjelöltségi pályázata során "mentális alkalmassági vizsgálatot" követelt a 75 év feletti politikusok számára.

Trump személyi orvosa novemberben nyilatkozatot adott ki, amelyben tanúsította, hogy "kognitív vizsgálatai kivételesek voltak". Egy szombati pennsylvaniai nagygyűlésen Trump arra panaszkodott, hogy a média kettős mércét alkalmaz vele és Bidennel szemben. "Ha csak egy szót is rosszul mondok, azt mondják, kognitív zavaraim vannak. Eközben Biden nekimehet a falnak, leeshet a színpadról, eleshet a lépcsőn felfelé. Ő felfelé esik" - fogalmazott.

Mindkét kampány igyekezett a közösségi médián keresztül formálni az ellenjelöltjük körüli narratívát, felerősítve az ellenfél szóbeli baklövésekeit, mémeket és egyes esetekben megtévesztően szerkesztett felvételekről készült videófelvételeket. A közelmúltban a republikánusok és a jobboldali média fokozta a Biden mentális kompetenciája elleni támadásokat, és szerkesztett videoklipek sokaságát terjesztették, köztük azt, amelyiken az elnök a világ vezetőinek olaszországi G7-csúcstalálkozóján látszólag elkalandozik. A vágatlan felvételen az látható, hogy Biden épp az ejtőernyősök üdvözlésére sétált egy bemutató során.

Napokkal később konzervatív kritikusok megosztották az interneten azt a felvételt, amelyen az elnök egy Los Angeles-i adománygyűjtésen áll a színpadon, mielőtt Barack Obama a karja után nyúl, és együtt sétálnak le a színpadról. Donald Trump és más republikánusok azt állították, hogy ez bizonyíték arra, hogy Biden lefagyott és le kellett vezetni a színpadról. Az elnök szövetségesei azonban hosszabb felvételekre mutattak rá, amelyeken látszik, hogy Biden mosolyog és élvezi a tömeg tapsát.

A Biden-kampány a közösségi médiában gyors válaszlépésekkel reagált, és olyan tartalmakat osztott meg, amelyek hasonlóan kérdéseket vetnek fel Trump mentális éberségével kapcsolatban. Olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken Trump látszólag hamarabb távozik a színpadról, mint ahogyan kellene, és mások, köztük Mike Pence volt alelnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrigálják mozgását.

A fiatal szavazóknak nem fog tetszeni, amit látnak

Hivatkozás másolása

Még ha néhány ilyen videó könnyen meg is cáfolható, Biden egyik gyenge pontja továbbra is az, hogy a választóknak fenntartásai vannak az életkorával kapcsolatban.  Ez különösen igaz a fiatalabb szavazókra, akik hagyományosan fontosabb demográfiai csoportot jelentenek a demokraták számára, mint a republikánusok számára az országos választásokon - mondják a szakértők. 

Amanda Litman, demokrata stratéga és a Run For Something nevű, a demokrata jelöltek következő generációját felkészítő és támogató szervezet alapítója szerint a vita megtekintése "szemnyitogató élmény" lehet a fiatalabb szavazók számára.

Úgy gondolom, hogy ez a politikai struktúra sajátosságaira utal, amely egy idősebb generációnak kedvezett, hogy hosszú ideig hatalmon maradjon. Ez az egyik oka annak, hogy különösen a fiatalabb szavazók nem érzik magukat elkötelezettnek. Nem látják magukat tükröződni a vezetésben" – mondta. 

Brandt Williams, egy 23 éves connecticuti könyvelő azt mondta, hogy 2024-ben is Bident fogja támogatni. Úgy látja, hogy Biden államférfi, aki jól ért a külpolitikához, és támogatja az elnök gazdaságpolitikáját is. "Az egyetlen probléma a kora" - mondta. Bár azt tervezte, hogy nézni fogja a csütörtöki vitát, de azt mondta, bárcsak egy "fiatalabb személyre" szavazhatna, nemcsak az életerő miatt, hanem azért is, hogy minden amerikait képviseljen, fiatalt és időset egyaránt." 

A kritikus fontosságú Georgia államban - ahol az első vita lesz - a demokraták a BBC-nek azt mondták, hogy apátiát éreznek pártjuk fiatal szavazói között, akik számára sok esetben a kor jelent akadályt.

"Biden olyan helyzetben van, ahol a fiatalabb generáció cselekvést akar... nem pedig egy beszédet arról, hogy milyen jól állunk nemzetként” – mondta Titus Nichols, a Cobb megyei Demokrata Pártban aktív 39 éves ügyvéd. Bár az elnök "érettebb, kiegyensúlyozottabb személyiség, ez nem az, amit az emberek keresnek” – tette hozzá.

Csütörtök este emberek milliói fognak bekapcsolódni, hogy ne csak a jelöltek ötleteit és érveit hallják, hanem hogy saját maguk ítéljék meg az állóképességüket. Ms. Litman, a demokrata stratéga szerint Biden számára létfontosságú, hogy erőteljesen lépjen fel, ha el akarja oszlatni a kora miatti félelmeket. "Úgy gondolom, hogy kompetenciát és magabiztosságot kell mutatnia. És egy kis harci szellemet" - tette hozzá. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés