Hirdetés

Itt a beígért izraeli csapás Irán ellen: jön a totális háború a Közel-Keleten?

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Izrael közölte, hogy szombaton légicsapásokat hajtott végre Irán ellen, amelyek katonai támaszpontokat és rakétaállásokat értek az iszlám köztársaság október elei támadásainak megtorlásaként. A zsidó állam figyelmeztetett, hogy Irán „súlyos árat fizet”, ha válaszlépéseket tesz.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy csapásai Irán rakétagyártó létesítményeit, rakétatelepeket és más rendszereket értek több régióban – írja az AFP.

Irán megerősítette, hogy egy izraeli támadás katonai létesítményeket vett célba a fővárosban, Teheránban és az ország más részein, de azt mondta, hogy az izraeli csapás „korlátozott károkat” okozott.

Izrael korábban közölte, hogy visszavág Iránnak az október 1-jei rakétacsapásért, amely az iszlám köztársaság eddigi második közvetlen támadása volt főellensége ellen.

Jön a totális háború?

Hivatkozás másolása

Az erőszak gyors eszkalációja felerősítette a térségben és azon túl is a szélesebb körű háborútól való félelmet, amely több fronton is szembeállítja Izraelt Iránnal és az általa „ellenállási tengelynek” nevezett szövetségeseivel – az Izraelt tavaly megtámadó gázai Hamásszal és Iszlám Dzsiháddal, a zsidó állam által idén ősszel súlyosan megroppantott Hezbollahhal és a jemeni húszi felkelőkkel.

„Hírszerzési információk alapján az IAF (légierő) repülőgépei csapást mértek azokra a rakétagyártó létesítményekre, amelyeket azoknak a rakétáknak a gyártására használtak, amelyeket Irán az elmúlt évben kilőtt Izrael államra” - áll az izraeli hadsereg közleményében.

„Ezzel egyidejűleg az IDF (hadsereg) csapást mért föld-levegő rakétatelepekre és további iráni légi képességekre” - közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy a „megtorló csapás befejeződött, és a küldetés teljesült”.

Izrael történelmének leghalálosabb, 2023. október 7-i támadása óta harcol a Hamász ellen a Gázai övezetben, a múlt hónap vége óta pedig a libanoni Hezbollah ellen is háborúban áll. Mind a Hezbollah, mind a Hamász Irán szövetségesei, akárcsak a jemeni és iraki fegyveres csoportok, valamint a szíriai kormány.

A hadműveletet bejelentő közleményében az izraeli hadsereg azt mondta, hogy „pontos csapásokat hajtott végre iráni katonai célpontok ellen”, válaszul az iráni rezsim „hónapok óta tartó folyamatos támadásaira”.

„Az iráni rezsim és megbízottjai a térségben október 7. óta könyörtelenül támadják Izraelt - hét fronton -, beleértve az iráni földről indított közvetlen támadásokat is” - közölte a hadsereg.

Irán szombaton további intézkedésig minden repülőjáratot felfüggesztett - közölte a légügyi hatóság.

Irán áprilisban indított először közvetlen támadást izraeli terület ellen, megtorlásul az iráni konzulátus damaszkuszi melléképületét ért halálos csapásért.

Több mint egy éve szabadult el a pokol

Hivatkozás másolása

Mint arról a Nap Híre rengeteg alkalommal beszámolt: több mint egy év telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben.

Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. Izrael katonai hadjárata legalább 40 ezer ember halálát okozta Gázában, többségükben nők és gyermekek - a Hamász vezette terület egészségügyi minisztériuma szerint.

Izrael azóta Libanonra is kiterjesztette hadműveleteinek hatókörét, és megfogadta, hogy biztosítja északi határát, miután az Irán által támogatott Hezbollah közel egy éve támadásokat indított a Hamász támogatására.

A libanoni egészségügyi minisztérium adatai alapján az AFP szerint szeptember 23. óta legalább 1580 ember halt meg Libanonban.

Irán október elsején mért csapást

Hivatkozás másolása

Irán október 1-jei csapására azt követően került sor, hogy szeptember 27-én egy izraeli légitámadásban megölték Libanonban Haszan Naszrallah Hezbollah-vezetőt és Abbász Nilforuszán, az Iráni Forradalmi Gárda tábornokát.

Naszrallah megölése, amely a Hezbollahra mért földrengésszerű csapást, a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Haníje július 31-i iráni halálát követte, amelyet széles körben Izraelnek tulajdonítottak. Izrael végül végzett a tavalyi tömeggyilkos terrortámadás kitervelőjének tartott Jahja Szinvárral, a Hamász új vezetőjével is.

Az iráni légvédelmi erők megerősítették, hogy egy izraeli támadás célpontja több teheráni és más katonai támaszpont volt.

„A hamis rezsim (Izrael) katonai központok egy részét támadta Teherán, Khuzestán és Ilam tartományokban” - áll a közleményben, hozzátéve, hogy a támadás »korlátozott károkat okozott«, miközben [a rekéták többségét] iráni közlés szerint elfogták.

Korábban az iráni állami televízió a főváros környékén történt robbanásokról számolt be, mondván, hogy azok „a légvédelmi rendszer aktiválásának” köszönhetőek az izraeli támadás ellen. Az AFP teheráni tudósítója szintén robbanásokat hallott.

Amerika tudott róla, de nem vett részt benne

Hivatkozás másolása

Irán az elmúlt hetekben arra figyelmeztetett, hogy az infrastruktúrája elleni bármilyen támadás „még erőteljesebb választ” váltana ki, Rassul Sanairad, a Forradalmi Gárda tábornoka pedig azt mondta, hogy a nukleáris vagy energetikai létesítmények elleni támadás átlépné a vörös vonalat.

Sean Savett, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint a „katonai célpontok elleni célzott csapások” „önvédelmi gyakorlatot jelentenek, és válasz Irán október 1-jei, Izrael elleni ballisztikus rakétatámadására”.

Az Egyesült Államokat „előzetesen tájékoztatták, és nincs amerikai részvétel [a csapásban]” - mondta az AFP-nek egy amerikai védelmi tisztviselő névtelenséget kérve. A tisztviselő nem közölte, hogy az Egyesült Államokat mennyivel korábban tájékoztatták, és azt sem, hogy milyen információkat osztottak meg a támadás előtt Izraellel.

Eszkaláció Irakban és Szíriában

Hivatkozás másolása

A SANA szíriai állami hírügynökség közölte, hogy Izrael szombaton a Golán-fennsíkról és Libanonból légitámadást hajtott végre szíriai katonai állások ellen. Az ügynökség egy meg nem nevezett katonai forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a támadás közép- és dél-szíriai állásokat vett célba. A támadás arra késztette Szíriát, hogy aktiválja légvédelmét - közölte a SANA.

Irán és Szíria szövetségesek az úgynevezett „ellenállás tengelyében”, amelyhez a libanoni Hezbollah és a gázai Hamász is tartozik.

„Légvédelmünk ellenséges célpontokkal száll szembe a Damaszkusz körüli égbolton” - jelentette a SANA állami hírügynökség a Telegramon. A SANA korábban „robbanások hangjairól” számolt be a szíriai főváros környékéről.

Az Irán-barát frakciók laza hálózata, az Iraki Iszlám Ellenállás szombaton kora reggel magára vállalta egy észak-izraeli „katonai célpont” elleni dróntámadást, miután bejelentették az Irán elleni izraeli csapásokat.

Irak szombaton további értesítésig felfüggesztette a légi közlekedést repülőterein, miután Izrael támadását követően.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés