Hirdetés

Hivatalos: Izrael kivégezte az október 7-i tömeggyilkosság kitervelőjét

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Izrael külügyminisztere és az izraeli hadsereg is megerősítette: likvidálták Jahja Szinvárt, a Hamász vezetőjét, az október 7-i tömeggyilkosság kitervelőjét - írja a Reuters.

Korábban írtunk arról: Izrael csütörtökön közölte, hogy valószínűleg megölte Jahja Szinvárt, a Hamász vezetőjét, a tavaly október 7-i bestiális terrortámadás kitervelőjét. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölték, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogy Sinwar egyike volt annak a három fegyveresnek, akit „az IDF gázai hadműveletei során” megöltek.

Izrael külügyminisztere és az IDF is megerősítette Szinvár halálát

Hivatkozás másolása

„Az október 7-i mészárlásért és atrocitásokért felelős tömeggyilkos Jahja Szinvárt megölték az IDF (izraeli hadsereg) katonái” – írja közleményében Katz izraeli külügyminiszter. A Hamász részéről nem érkezett hivatalos kommentár.

Az izraeli hadsereg teljes közleménye Szinvár haláláról:

„Jahja Szinvárt, a Hamász terrorszervezet vezetőjét, aki az október 7-i mészárlás megtervezéséért és végrehajtásáért volt felelős, likvidálták. Az IDF [Izraeli Védelmi Erők] és az ISA [Izraeli Biztonsági Ügynökség] megerősítik, hogy egyéves üldözés után, tegnap (szerdán), 2024. október 16-án, az IDF déli parancsnokságának katonái egy művelet során a Gázai övezet déli részén likvidálták Jahja Szinvárt, a Hamász terrorszervezet vezetőjét.

Jahja Szinvár tervelte ki és hajtotta végre az október 7-i mészárlást, a háború előtt és alatt is népszerűsítette gyilkos ideológiáját, és számos izraeli meggyilkolásáért és elrablásáért volt felelős.

Jahja Szinvárt azután likvidálták, hogy az elmúlt egy évben a gázai civil lakosság mögé bújva rejtőzködött a föld felett és alatt, a Hamász alagútjaiban a Gázai övezetben. Az IDF és az ISA által az elmúlt évben, valamint az elmúlt hetekben a likvidálásának helyszínén végrehajtott több tucat művelet korlátozta Jahja Szinvár operatív mozgását, mivel az erőink üldözték, és ez vezetett a likvidálásához.

Az elmúlt hetekben az IDF és az ISA erői a Déli Parancsnokság vezetése alatt a Gázai övezet déli részén tevékenykedtek, miután az IDF és az ISA hírszerzési értesülései a Hamász magas rangú tagjainak feltételezett tartózkodási helyeit jelezték.

A 828. dandár IDF-katonái, akik a térségben tevékenykedtek, három terroristát azonosítottak és likvidáltak. A holttestek azonosításának befejezése után megerősíthető, hogy Jahja Szinvárt likvidálták.”

Nemzetközi reakciók Szinvár haláláról

Hivatkozás másolása

Mark Rutte NATO-főtitkár: „Ha meghalt, nekem személy szerint nem fog hiányozni”.

Antonio Tajani olasz külügyminisztert olasz hírügynökségek idézték: „"Úgy tűnik, hogy a Hamász katonai vezetőjét megölték, és úgy vélem, hogy ebből a szempontból Izrael önvédelmet gyakorolhatott a Hamász terroristáival szemben. Remélem, hogy a Hamász-vezető eltűnése tűzszünethez vezet Gázában”.

Az amerikai képviselőház republikánus vezetője: „Most, hogy a Hamász és a Hezbollah vérszomjas vezetői eltűntek, a Biden-Harris-kormánynak most Izraellel együtt kell működnie, hogy maximális nyomásgyakorlási kampányt folytasson a kígyó feje, vagyis Irán ellen.”

John Healey brit védelmi miniszter: „Én a magam részéről nem fogom gyászolni egy olyan terrorista vezető halálát, mint Sinwar, valakiét, aki felelős volt az október hetedikén elkövetett terrortámadásért, és tudatában vagyok annak, ahogyan a brit kormány is, hogy ez nemcsak a zsidó nép legsötétebb, leghalálosabb napját váltotta ki a második világháború óta, hanem azóta több mint egy éve tartó konfliktust és a palesztin civil áldozatok elviselhetetlen mértékű számát is.”

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés