Hirdetés

Történelmi izraeli siker a Hezbollah vezetőjének meggyilkolása

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Haszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője több évtizeden át volt a politikai pártként és terrorhadseregként is számon tartott libanoni síita szervezet arca és első számú vezetője.

Naszrallah hosszú éveken keresztül szemben állt Izraellel, és a térség egyik legmeghatározóbb alakjaként tartották számon. Az izraeli hadsereg (IDF) mellett a Hezbollah is megerősítette, hogy Naszrallah halálát egy izraeli légicsapás okozta Bejrútban, ami az izraeli-palesztin konfliktus újabb fordulataként robbant be a köztudatba.

A Hezbollah vezetőjeként

Hivatkozás másolása

Haszán Naszrallah 1992-ben vált a Hezbollah vezetőjévé, miután az előző főtitkárt, Abbasz Muszavit egy izraeli légicsapás megölte. Naszrallah vezetése alatt a Hezbollah fegyveres milíciából egy sokkal szervezettebb, komoly katonai és politikai infrastruktúrával rendelkező szervezetté alakult át. Bejrút déli részében elhelyezkedő bázisáról Naszrallah felügyelte a Hezbollah libanoni befolyásának folyamatos kiterjesztését és a terrorszervezet Izrael-ellenes tevékenységét.

Konfliktusok Izraellel

Hivatkozás másolása

A Hezbollah és Izrael közötti konfliktus mély gyökerekkel rendelkezik, amelyek főként a déli libanoni területekért folytatott harcokból erednek. Naszrallah vezetése alatt a Hezbollah számos fegyveres összecsapást folytatott Izraellel, beleértve az 1990-es évek végének hadműveleteit és a 2006-os libanoni háborút. A Hezbollah célja az izraeli jelenlét megszüntetése volt Libanon területén, és a szervezet folyamatosan próbálta megerősíteni pozícióját az izraeli határ közelében.

A Hezbollah számos rakétatámadást intézett Izrael ellen az évek során, és Naszrallah vezetésével a szervezet jelentős katonai erővel rendelkezett a térségben. Az elmúlt évtizedekben a Hezbollah az iráni támogatásnak köszönhetően erősödött meg, jelentős arzenált halmozott fel, és Naszrallah vezetésével több fronton is részt vett a Közel-Kelet konfliktusaiban, beleértve a szíriai polgárháborút.

A Hamász és a Hezbollah 2023-as támadása Izrael ellen

Hivatkozás másolása

Mint arról a Nap Híre rengeteg alkalommal beszámolt: közel egy év telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. Izrael katonai hadjárata legalább 40 ezer ember halálát okozta Gázában, többségükben nők és gyermekek - a Hamász vezette terület egészségügyi minisztériuma szerint.

A Hamász támadása után a Hezbollah növelte az aktivitását az izraeli határnál, számos rakétatámadást és összecsapást kezdeményezve az izraeli hadsereggel. A Naszrallah vezette Hezbollah támogatta a Hamász Izrael elleni támadását, a két szervezet közösen folytatott küzdelmet az izraeli erők ellen, megpróbálva nyomást gyakorolni Izraelre a többfrontos konfliktus során.

A légicsapás, amelyben Naszrallah életét vesztette, újabb mérföldkő az Izrael és a Hezbollah, pontosabban Izrael és Irán közötti konfliktus történetében, és várhatóan jelentős hatással lesz a térség jövőjére is. Az izraeli légierő Naszrallah megölésével egy régóta vágyott célpontot talált el, ami új irányt szabhat a Hezbollah és Izrael közötti viszony, illetve az izraeli-iráni konfliktus alakulásának.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés