Hirdetés

Tényleg ekkora a baj? Úgy tűnik, károkat okozhat az agyban az internetfüggőség

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Azok a tizenévesek, akik sok időt töltenek a közösségi médiában, arról panaszkodtak, hogy úgy érzik, nem tudnak olyan fontos dolgokra figyelni, mint a házi feladat vagy a szeretteikkel töltött idő. De tényleg az internetfüggőség teszi tönkre az agyat?

Egy új tanulmány ugyanis megállapította, hogy az internetfüggőséggel diagnosztizált tizenéveseknél a figyelem, a munkamemória és egyéb funkciók irányításában fontos agyi régiók közötti jelátvitel megszakadt. A megállapítások a PLOS Mental Health című folyóiratban kedden közzétett áttekintésből származnak, amely 2013 és 2022 között néhány száz, 10 és 19 év közötti serdülőn végzett neuroimaging-vizsgálatot.

„A túlzott internethasználat okozta függőség az elmúlt évtized óta egyre nagyobb aggodalomra ad okot” - írták a szerzők a tanulmányban.

Az internetfüggőség klinikai diagnózisának kritériumai a következők voltak: az internet iránti tartós elkötelezettség, elvonási tünetek az internettől való távolmaradás során, valamint a kapcsolatok alárendelése az interneten töltött időnek hosszabb időn, akár egy éven keresztül - mondta Max Chang, a tanulmány szerzője és a San Franciscó-i Peninsula Family Service nonprofit szervezet esetmenedzsere a CNN-nek.  

Amikor az internetfüggőséggel klinikailag diagnosztizált résztvevők az agy végrehajtó funkcióinak hálózata által szabályozott tevékenységeket végeztek - tartósan koncentráltak valamire, terveztek, döntést hoztak -, ezek az agyi régiók jelentős zavart mutattak az együttműködési képességükben, összehasonlítva az internetfüggőséggel nem rendelkező társaikéval. 

„Bár ez a tanulmány egy egyszerű szisztematikus áttekintést mutat be, amely azt sugallja, hogy vannak összefüggések az agy funkcionális összekapcsolhatósága és az internet-függőség között, számos alapvető korlátozást kell figyelembe venni, amelyek kritikusak minden értelmezés szempontjából” - mondta Dr. David Ellis, a Bath Egyetem Digitális Biztonság és Viselkedés Intézetének viselkedéskutatója. „Ezekből a tanulmányokból nem lehet ok-okozati összefüggéseket levonni” - jelentette ki. 

„Ma az internet-függőség fogalma és mérése nem általánosan elfogadott, és természetesen nem diagnosztizálható a tanulmányokban használt mérési eszközökkel” - tette hozzá Ellis. „Hasonlóképpen, az internet által lehetővé tett tevékenységek óriási száma azonnal némileg feleslegessé teszi ezt a meghatározást”.

Az Egyesült Államokban az internetfüggőség nem szerepel a DSM-V-ben - a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvében, a mentális zavarok standard osztályozásában, amelyet a mentális egészségügyi szakemberek az USA-ban használnak. Ez azonban felsorolja az úgynevezett internetes játékfüggőséget. A szerzők által áttekintett valamennyi felmérést Ázsiában végezték, és többnyire férfi résztvevőkön. Kína volt egyébként az első ország, amely az internetfüggőséget „közegészségügyi válsághelyzetnek” nyilvánította.

„Az ilyen meghatározások, annak ellenére, hogy széles körben kritizálják őket, hajlamosak arra is, hogy a valódi online ártalmakról elmozdítsák a hangsúlyt egy olyan következtetés felé, amely azt sugallja, hogy a technológia eltávolítása az emberek életéből hasznos lesz” - mondta Ellis. „Szilárd bizonyítékok nem állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az internet eltávolítása kézzelfogható előnyökkel járna.”

Ráadásul minden tanulmányt egy időpontban végeztek, mondta Dr. Eva Telzer, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem pszichológia és idegtudományok professzora.

„Tekintettel arra, hogy nincsenek longitudinális adatok, nagyon is lehetséges, hogy azok a serdülők, akiknél az agyi kapcsolódási mintázatokban alapvető különbségek vannak, érzékenyebbek az internetfüggőség kialakulására” - vélekedett a szakember.

Internetfüggőség = drogfüggőség?

Hivatkozás másolása

Ha az internetfüggőség okozta a résztvevők agyi jelátviteli zavarát, akkor az oknak a függőséggel kapcsolatos idegi pályákhoz lehet köze, mondta Dr. Smita Das, függőségi pszichiáter és a kaliforniai Stanford Medicine pszichiátria és viselkedéstudományok klinikai docense. 

A résztvevők agyának funkcionális kapcsolódási mintázatai valójában összhangban vannak a szerfüggőségben szenvedő embereknél megfigyeltekkel - mondta Dr. Caglar Yildirim, a bostoni Northeastern University Khoury College of Computer Sciences informatikai tanszékének docense. 

„Összességében az internetfüggőség hátterében álló mechanizmusok inkább egy kialakulóban lévő mintázat, mint egy kész kép” - mondta Chang. "Sok ok-okozati összefüggést még mindig nem értünk meg aközött, ami az agyban történik, és ami a viselkedésen keresztül megjelenik. Mostantól a biomarkerek, például a funkcionális összekapcsolhatóság segítségével végzett megfigyelés segít áthidalni ezt a szakadékot” - fogalmazott.

„A kábítószer- és szerencsejáték-rendellenességekhez hasonlóan az internetfüggőség is átprogramozza az agyat, így nehezebben tud ellenállni az internettel kapcsolatos ingereknek” - tette hozzá. "Azonban a szerencsejáték- vagy kábítószer-használattal ellentétben az internet fontos része az életünknek. Az internet hasznosságának és veszélyeinek kiegyensúlyozása egy olyan terület, amely nagyon fontos a serdülőkori fejlődés szempontjából” - tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés