Hirdetés

Rosszkedvű, depressziós, féltékeny, elviselhetetlen? - Nem az az oka, amire elsőre gondolna

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Az internet tönkreteszi az életünket, depresszióssá, féltékennyé tesz, igaz? Egy új tanulmány szerint nem feltétlenül.

„Úgy tűnik, szinte mindenki úgy gondolja, hogy az internet által működtetett technológiák a rossz közérzet és a mentális egészségügyi problémák járványszerű terjedését okozzák” - mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Matti Vuorre, a hollandiai Tilburg Egyetem szociálpszichológia adjunktusa a CNN-nek

A Technology, Mind, and Behavior című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az otthoni és/vagy mobilinternet-hozzáféréssel rendelkező és az internetet aktívan használó emberek nyolc különböző kategóriában - köztük az élettel való elégedettség és a társadalmi kapcsolatok terén - nagyobb jólétről számolnak be.

A kutatók 168 ország közel 2,5 millió lakosának adatait elemezték, és a következő kérdésre próbáltak választ adni: az internethez hozzáférő és azt aktívan használó egyének magasabb vagy alacsonyabb szintű jólétről számolnak be, mint azok, akik nem használják az internetet?

„Mivel még egy ilyen egyszerű kérdésre is sokféleképpen lehet statisztikailag válaszolni, több tízezer különböző módon elemeztük az adatokat” - tette hozzá Vuorre.

A számok összes ilyen módon történő összevetése során a kutatás szerint mintegy 85%-ban az derült ki, hogy azok, akik használják az internetet, nagyobb jólétről számolnak be, mint azok, akik nem.

Ez a tanulmány megfigyeléses jellegű volt, ami azt jelenti, hogy az adatokból nem derül ki, hogy az internet-hozzáférés közvetlenül okozta a jobb közérzetet - más tényezők is felelősek lehetnek az összefüggésért.

A kutatók ezt figyelembe vették, és megpróbálták kiigazítani az olyan tényezőket, mint például a jövedelem, és még mindig ugyanazt az eredményt kapták.

Semmi sem teljesen fekete-fehér

Hivatkozás másolása

Az internetet a legkülönfélébb dolgokra használják - többek között online bankolásra, vásárlásra, szolgáltatások keresésére, hírolvasásra és (sajnos) egyesek internetes zaklatásra -, és ezek a különböző felhasználási módok különböző hatással vannak a jóllétre, mondta Vuorre.

Az élet nagy része nagyon gyorsan az online térbe került, és nem sok idő maradt az internet összes hatásának vizsgálatára. Számos tanulmány mutatott ki aggasztó összefüggéseket a közösségi média használata és a mentális egészség között, különösen a fiatalabbak körében. A mások életéről készült képek görgetése és összehasonlítása a saját életünkkel például összefüggésbe hozható a rossz hangulattal.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés