Hirdetés

Modern igények, elavult technológia - tényleg egyre gyakoribbak az internetes összeomlások?

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Mi a közös a Greggsben, az Egyesült Királyság legnépszerűbb kolbásztekercsének gyártójában és a tech titánokban, az Apple-ben és a Metában? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk, ám újabb kérdéseket vet fel.

Márciusban és áprilisban mindannyian azt tapasztalták, hogy az ügyfelek informatikai kiesések miatt nehezen tudtak hozzáférni egyes szolgáltatásaikhoz. Véletlen egybeesés? A szakértők szerint nem, az ilyen kiesések mostanában valóban egyre gyakrabban fordulnak elő.

Ezek a közelmúltban történt, nagy visszhangot kiváltó esetek egy bizonyos weboldalt helyeztek reflektorfénybe.

A Downdetector egy olyan platform, amely a webes kieséseket figyeli - adataiból kiderül, hogy a vállalatok milyen mértékű problémákkal szembesültek az utóbbi időben.

Az oldal szerint például április 3-án világszerte több mint 1,75 millió felhasználó jelezte, hogy probléma van a WhatsApp szolgáltatásaival - írja a BBC. Ugyanekkor az App Store és az Apple TV esetében is több tízezer bejelentés érkezett.

Brennen Smith, a Downdetector anyavállalatának, az Ookla-nak a technológiai alelnöke szerint azonban az ilyen esetek azt tükrözik, amit ők is látnak - vagyis hogy több kiesés történik, és a felhasználók nagyobb számban tesznek bejelentéseket, amikor ezek bekövetkeznek.

"Az internet egyre instabilabbá válik" - mondta a BBC-nek.

Ahhoz, hogy megértsük, miért, egy kicsit többet kell tudni magáról az internetről. A szoftverekhez hasonlóan ez is sok rétegből áll. És minden alkalommal, amikor a szabályozó hatóságok változtatásokat követelnek a platformokon, a fogyasztók zökkenőmentes hozzáférést keresnek az adatokhoz, vagy a befektetők olyan új, divatos funkciókat szorgalmaznak, mint az AI chatbotok, új rétegek kerülnek fel.

Az újabb rétegek és a bonyolultabbá válás növeli a dolgok elrontásának kockázatát.

"Úgy gondolom, hogy az innovációra való törekvés miatt a technológiai cégek egyre gyorsabban fognak haladni, de ez azzal a kockázattal jár, hogy a dolgok esetleg elromolhatnak."

Ami elromolhat, az el is romlik?

Hivatkozás másolása

A másik dolog, amit az internettel kapcsolatban szem előtt kell tartani: rengeteg különböző dolog miatt borulhat fel a már megszokott rendszer. Gépelési hibák a kódban, hibás hardver, áramkimaradások és kibertámadások - csak néhány példa arra, hogy miért omolhat össze egyik pillanatról a másikra egy szolgáltatás.

Még az olyan súlyos időjárási jelenségek, mint a hőhullámok, viharok és természeti katasztrófák is hatással lehetnek az adatközpontokra - azokra a hatalmas csarnokokra, amelyekben a nagy teljesítményű számítógépek, az úgynevezett szerverek találhatók, és amelyekre az online szolgáltatások támaszkodnak.

"Rengeteg mozgó alkatrész van, és ha ezek közül csak egy is elromlik, máris problémák léphetnek fel" - mondja Sam Kirkman, a NetSPI kiberbiztonsági cég munkatársa. Egy másik probléma, hogy az elmúlt évtizedben sok cég a szerverek és az infrastruktúra házon belüli kezeléséről áttért a felhőre.

Kirkman szerint ez lehetővé tette, hogy ezek a cégek "gyorsabban tudjanak többet tenni, mint korábban bármikor", de ez azt is jelenti, hogy a felhőszolgáltató egyetlen helyen bekövetkező kiesése "átterjedhet a ma használt platformok, technológiák és vállalatok nagy részére".

A szolgáltatás iránti kereslet hirtelen megugrása hosszabb vagy összetett kieséseket okozhat, különösen az olyan nagy forgalmú eseményeken, mint mondjuk a Black Friday.

Elavult technológia

Hivatkozás másolása

Miközben a kínált szolgáltatások és termékek egyre kifinomultabbak, az alapvető felépítés gyakran meglehetősen elavult. Más szóval, a modern internet "egy nagyon régi technológiára épül" - mondja Kirkman.

Jó példaként említi a BGP-t (Border Gateway Protocol) - az internet egyik legfontosabb rendszerét, amely meghatározza, hogy hova menjen a forgalom -, amit a Meta 2021 októberében bekövetkezett hatórás kiesése is jól mutat. A Facebook által rosszul konfigurált BGP-frissítések miatt lényegében megszűnt a kapcsolat az internet többi részével.

Ezek a problémák nem újak. De az online szolgáltatásoktól való növekvő függőségünk azt jelenti, hogy egyre nagyobb kihívást jelentenek a megelőzésükre törekvő cégek számára - fogalmaz a BBC.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés