Hirdetés

Ezt akarta tudni mindenki: a 100 éves influenszer elárulta, mi a hosszú élet titka

Garai Kitti portré Garai Kitti

Mildred Kirschenbaum augusztusban lesz 101 éves, önironikus humorérzékkel vészeli át a nehéz időket és még mindig szeret utazni - és most elárulta, hogy mi a hosszú élet titka.

Az idős asszony a Business Insidernek elmesélte, hogy sem ő, sem pedig az utazási ügynöke nem értette, hogy amikor repülőjegyet próbál meg foglalni, akkor miért dobja be folyamatosan a rendszer, hogy kísérőre lenne szüksége. Végül rájöttek, hogy a légitársaság számítógépes rendszere nem tudta regisztrálni az 1923-as születési évét, és ehelyett azt hitte, hogy 2023-ban született. Kirschenbaum elmondta, ez a szokatlan helyzet némileg jellemző a százévesek életére.

Ez az a fajta dolog, ami az embereket őrületbe kergetheti. De én mindig meglátom a vicces oldalát a dolgoknak

- fogalmazott, hozzátéve, hogy "minden a hozzáálláson múlik." A 100 ezres követőtáborral rendelkező nagymama nemrégiben könyvet adott ki Mildred's Mindset" címmel, amelyben felvázolja életének tanulságait. 

Íme három tanulság, ami a hosszú élet titka is lehet:

Hivatkozás másolása

1. Ne maradjon dühös: Kirschenbaum úgy jellemezte néhai férjét, Geraldot, mint "a legjobb barátját", annak ellenére, hogy "a hét minden napján" veszekedtek. De, mint mondta, idővel rájöttek, hogy lefeküdni sosem szabad haraggal a szívükben. "Veszekedtünk valamin, és a következő kérdés az volt, hogy kérsz-e később salátát az ételhez. A vita ajtaja zárva volt" - mondta az idős asszony, aki szerint a házasság könnyedén bajba kerülhet, ha negatív gondolatokon őrlödünk. "Ha az első este dühös vagy, a második estére már a váláson gondolkodhatsz". Azt is elmondta, hogy fontos, hogy "ne bánattal menjünk a sírba"

2. Fejlessze a humorérzékét: A százéves asszony elmondta, hogy sötét - és gyakran önironikus - humorérzéke egyengette életútját. Elmesélte azt is, hogy a Manhattanben élő lányát, Gayle-t naponta körülbelül tízszer hívja fel, és már azt is mondta neki, ha meghal, akkor temesse el a telefonjával együtt, hogy fel tudja hívni onnan is. Nemrégiben pedig egy követője megkérdezte tőle, hogyan marad fitt 100 évesen is, mire azt felelte: "mozgásban tartom a számat" - válaszolta. Mint mondta, az idegenek mindig nevetnek, amikor tósztot mond egy bárban, valahogy így: "Ezt azokra, akik jót akarnak nekem, és akik nem, azok mehetnek a pokolba."

3. Utazz sokat: Kirshenbaum - aki egykor titkárnő és modell volt, sőt, egy utazási irodát is vezetett - több tucat országban járt már világszerte. Nemrég például Indiába látogatott el, életében már másodszor. Azt is elmesélte, hogy felrepült a Himalájára, de tavaly az Egyesült Királysában is járt, nemrég pedig Mexikóba utazott. "A legtöbb korombeli ember fél az utazástól" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ez számára nem nagy dolog. 

Mint mondta, a vele egyidős emberek attól félnek, hogy nem fogják tudni felemelni a bőröndjüket, vagy épp nem fognak tudni közlekedni a reptéren, ugyanakkor hozzáfűzte azt is, hogy az idegenek szívesen segítenek. "Elvesztettem némi erőt a kezeimből. Ha a repülőn gondot okoz kinyitni egy zacskó perecet vagy más rágcsálnivalót, megkérem a mellettem ülő személyt, hogy nyissa ki helyettem" - mondta. 

A 100 éves asszony kitért arra is, hogy az utazás még akkor sem akadály, ha felnőtt pelenkát kell viselni. "Ne hagyd, hogy ez megakadályozzon abban, hogy kimozdulj" - hangsúlyozta. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés