Hirdetés

Itt van 9 tipp, hogy 100 évig élhess és még jól is érezd magad

Garai Kitti portré Garai Kitti

Bizonyára mindenkiben megfogalmazódott már az az elsőre gyermetegnek tűnő gondolat, hogy "a boldogság bárcsak egy életen át tartana." De mit kell ahhoz tenni, hogy 100 évig éljünk, úgy, hogy közben jól is érezzük magunkat?

A boldogság csak az egyik szabály, amelyet a  National Geographic munkatársa, Dan Buettner "Power Nine" néven emleget, és amelyre a Kék Zónák - azok a régiók, ahol a várható átlagos élettartam magasabb, mint a világ többi részén - lakói esküsznek a növényi alapú étrend és a barátság mellett. És bizony érdemes hallgatnunk rájuk, ugyanis a Kék Zónában élő emberek tízszer nagyobb valószínűséggel érik meg a 100 éves kort, mint például az átlagos amerikaiak - írja a New York Post. 

Lássuk, mi az a kilenc tipp, amivel akár 100 évig is élhetünk boldogan

Hivatkozás másolása

1. "Menj el a boldog órára": a kék zónákban szívesen fogyasztanak egy pohár bort, de nem azért, amiért gondolná. "A hosszú életet élő kultúrákban a mérsékelt alkoholfogyasztás gyakran társadalmi kontextusban történik, hangsúlyozva a közösség és az ünneplés szerepét" - mondta Dr. Kien Vuu, a VUU MD Performance and Longevity alapítója. "A kulcs talán inkább a pozitív társadalmi interakciókban rejlik, és kevésbé magában az alkoholban. A pozitív kapcsolatok hozzájárulnak a mentális és érzelmi jóléthez" - tette hozzá. 

2. Engedje el a terheket: köztudott, hogy a stressz negatívan hat az egészségre, és nemcsak az öregedést gyorsítja fel, hanem az immunrendszert is gyengítheti, és hatással lehet a bélrendszerre is. Bár a stressz elkerülhetetlen, a szakértők azt javasolják, hogy ha feszültnek érzi magát, szánjon időt a lazításra, és végezzen mély légzést. "Minél többet gyakoroljuk ezt, annál jobb lesz" - mondta Dr. Michelle Loy integratív orvoslással foglalkozó szakember, aki azt tanácsolja azoknak, akik stresszesnek érzik magukat, hogy vegyenek mély levegőt, és tartsák bent néhány másodpercig. "Bárhol, bármikor elvégezhető, és nincs kölcsönhatásban semmilyen gyógyszerrel vagy étrend-kiegészítővel".

3. Növényi alapú étrend: a szakértők már régóta javasolják, hogy kevesebb vörös húst fogyasszunk, mivel  az olyan negatív egészségügyi következményekkel hozható összefüggésbe, mint a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és más betegségek. A Kék Zóna kutatói azonban arra a következtésre jutottak, hogy a  növényi alapú fehérjék - gondoljunk csak a szójára, babra, lencsére - létfontosságú szerepet játszanak a hosszú életben. Buettner egyszer azt mondta, hogy akik sokáig szeretnének élni, mindössze négy-öt olyan étel elsajátítására kell törekedniük, amelyek "teljes értékűek" és "növényi alapúak." 

4. A 80%-os szabály: halott már a 80/20-as szabályról? Ez azt jelenti, hogy nagyrészben tápláló ételeket fogyasztunk, míg a plusz 20%-ot az "élvezetekre" tartogatjuk. Ám a Kék Zónában élők csak 80%-os telítettségig esznek. Ezeknek a régióknak lakosai hajlamosak kisebb adatokat fogyasztani kora este, és utána már nem esznek semmi mást. Dr. Loy azt javasolja, hogy akkor hagyjuk abba az evést, amikor már kezdjük jóllakottnak érezni magunkat.

5. Mozogj tovább: már azt is tudjuk régóta, hogy a mozgás erősen hozzájáról az egészségesebb élethez, de az amerikaiak például hajlamosak arra, hogy a napjuk közel egyharmadát ülve töltsék. Az ülő életód negatív egészségügyi következményekkel jár, azonban a Kék Zónákban élő emberek nagyon is aktívak. S bár nem mindenkinek kivitelezhető egy órányi edzés, azonban a tanulmányok már azt is kimutatták, hogy a minimozgás is jelentős előnyöket hoz magával, például elég a nap folyamán egy sétaszünet, vagy akár egy 22 perces edzés. Vuu azt ajánlja, hogy például liftezés helyett lépcsőzzünk, hogy egy kis extra mozgást is végezzünk.

6. A barátok: kétségtelen, hogy az embereknek szükségük van a kapcsolatokra és az interakciókra. "A szeretet és a pozitív társas interakciók bizonyítottan oxitocint szabadítanak fel, amelyet "szerelemhormonnak" neveznek, és amely szerepet játszik a kötődésben és a stresszszint csökkentésében" - mondta Vuu. "Tehát a szeretetteljes, támogató kapcsolatok hosszú távon javíthatják az érzelmi állapotot és a fizikai egészséget" - tette hozzá. 

7. A szeretteink legyenek az elsők: ugyanebben a szellemben a családdal és a szeretteinkkel töltött több idő is kulcsfontosságú a hosszú élethez. Azok, akik a leghosszabb ideig éltek eddig, gyakran a szülők vagy nagyszülők közelében laktak, volt élettársuk, és sok időt töltöttek a gyerekeikkel. 

8. Közösségépítés: mindenki szeretné érezni, hogy tartozik valahová - a százévesek számára ez azt jelenti, hogy érdeklődnek a spiritualitás vagy a személyes wellness iránt. Buettner szerint akár 14 évvel is meghosszabbíthatja az életét, ha havonta csak négyszer elmegyünk valamilyen klubba, a helyi edzőterembe, vagy bármilyen olyan helyre, ahol a közösségi érzést megtapasztalhatjuk. 

9. Legyen előttünk cél: az életcél megtalálása nagyon fontos az életkilátások szempontjából.  "Lehet, hogy némi lélekbúvárkodásra van szükség, de érdemes időt szánni erre a személyes keresésre, hiszen ha megtalálod [az életcélodat], akkor tisztán látod, hogyan éld az életed" - mondta Loy, utalva az Ikigai japán koncepciójára, amely arra szólítja fel az embereket, hogy fedezzék fel a hivatásukat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés