Hirdetés

Megdőlt az elmélet: Nem fogunk 100, 120 vagy 150 évig élni, de ha igen, abban sem biztos hogy lesz köszönet

Garai Kitti portré Garai Kitti

Jay Olshansky gerontológus hozzászokott ahhoz, hogy az emberi élettartamról alkotott nézetei ellenérzéseket váltanak ki az emberekből. Évtizedekkel ezelőtt ő és szerzőtársai azt jósolták, hogy a gyermekek átlagosan csak 85 éves korukig fognak élni - mindössze 1-5%-uk élheti meg a 100. születésnapját.

Olshansky elmondása szerint sokan visszariadtak a rideg valóságtól, mivel hozzászoktak azokhoz az előrejelzésekhez, amelyek szerint a csecsemők 50%-a 100 évig fog élni. "1990-ben azt jósoltuk, hogy a várható élettartam növekedése lassulni fog, és az orvosi beavatkozások, amelyeket mi sebtapasznak nevezünk, egyre kevésbé lesznek hatással a várható élettartamra” - mondta Olshansky, a chicagói Illinois Egyetem közegészségügyi karának epidemiológiai és biostatisztikai professzora.

„Sokan nem értettek velünk egyet. Azt mondták: „Nem, nem, NEM!” Az orvosi és az életet meghosszabbító technológiák fejlődése fel fog gyorsulni, és ezzel együtt a várható élettartam is” - idézte fel vitapartnerei ellenérvét. Most, 34 évvel később Olshansky azt mondja, hogy ő és szerzőtársai bebizonyították az igazukat. Az Ausztráliából, Franciaországból, Hongkongból, Olaszországból, Japánból, Dél-Koreából, Spanyolországból, Svédországból, Svájcból, Olaszországból és az Egyesült Államokból származó élettartam-adatok elemzését hétfőn tették közzé a Nature Aging című folyóiratban.

Összességében a tanulmány szerint a 2019-ben ezeken a helyeken született női gyermekeknek 5,1% esélyük van arra, hogy elérjék a 100 éves kort. A férfiak esetében ez az esély mindössze 1,8%. "30 évet vártunk a hipotézisünk tesztelésével. Kimutattuk, hogy az emberi várható élettartam gyors növekedésének korszaka véget ért, ahogy azt megjósoltuk” - mondta Olshansky, hozzátéve, hogy még mindig növekszik a várható élettartam, de lassabb ütemben, mint a korábbi évtizedekben - írja a CNN. 

Nem igaz, hogy 150 évig élhetnek az emberek

Hivatkozás másolása

Egyre többször lehetett hallani, hogy hamarosan 120, sőt akár 150 évig is képesek lesznek élni az emberek, Olshansky szerint azonban ezek mind csak kitalált számok, és nincs mód arra, hogy "empirikusan ellenőrizzük az ebben az iparágban tevékenykedő emberek által megfogalmazott, radikális életmeghosszabbításra vonatkozó állításokat." 

"Kérem, ne túlozzanak. Ezek nem ellenőrizhető tudományos hipotézisek. Csak egy nő élte meg a 122. születésnapját, és ennyi" - tette hozzá. (Ez a nő Jeanne Calment, aki 1875-ben született a franciaországi Arles-ban, abban az időszakban, amikor a várható élettartam 45 év volt. Ő 122 évvel és 164 nappal később, 1997-ben halt meg, annak ellenére, hogy egész életében dohányzott és portói bort ivott).

Olshansky kijelentette, hogy az öregedés jelensége jelenleg adottság, a sejtek, szövetek, szervek és szervrendszereket hanyatlását jelenleg nem lehet megállítani. "Ez az életgépezet működésének mellékterméke" - fogalmazott. 

Ha egy populációban elég sok embert kiteszünk az öregedés megmásíthatatlan erejének, akkor egy olyan akadályba ütközünk, amely megnehezíti az életkor növekedésének további előmozdítását, és itt tartunk most. Folyamatosan lehet küzdeni a súlyos betegségek ellen, de ennek nem lesz olyan életkiterjesztő hatása, amit az emberek gondolnak sőt - magyarázta, hozzátéve, hogy ez a siker következménye, ugyanis lehetővé teszik az emberek számára, hogy elég sokáig éljenek ahhoz, hogy megtapasztalják az öregedés biológiai folyamatát. "Az egyetlen módja annak, hogy áttörjük a hosszú élet üvegplafonját, ha lelassítjuk az öregedés biológiai folyamatát" - jegyezte meg. 

Az elhízás miatt rövidebb ideig fognak élni a mai gyerekek, mint a szüleik

Hivatkozás másolása

Az elmúlt 30 évben az elhízás és a hozzá kapcsoló betegségek széles körben elterjedtek. Olshansky is megerősítette, hogy az elhízás meglehetősen drámai mértékben nőtt a lakosság körében, és ez további betegségekhez, például a cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri betegségekhez, valamint rákos megbetegedésekhez vezethet. "Kollégáimmal 2005-ben publikáltunk egy tanulmányt, amely szerint ez lesz az első olyan gyermeknemdezék, amely az elhízás miatt rövidebb ideig fog élni, mint a szülei. 

"Erre válaszul az orvostudomány az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek következményeinek kezelésére szolgáló, meglehetősen figyelemre méltó élethosszabbító technológiák széles skáláját hozta létre - olyan gyógyszereket, mint a sztatinok, antibiotikumok és vakcinák, sebészeti eljárások, a betegségek felismerésére szolgáló eszközök és korai kezelések mindezen betegségek esetében. Ezek működnek. Teljesen figyelemre méltóak. A modern kor tele van olyan emberekkel, akik 70-es, 80-as éveikbe lépnek, és néhányan 90 évesek és még idősebbek, akik szinte mindannyian olyan hosszú életet élnek meg, amelyet orvosok szerte a világban hoztak létre számunkra" - fogalmazott Olshansky.

Kitért arra is a CNN-nek adott interjújában, hogy ha felnyitják az idősebb testeket, többféle betegség nyomait látni, amelyek közül bármelyik meg tudja ölni az embert. "És ezek a megjelenő betegségek a szeneszcencia - az öregedés, a sejtjeink, szöveteink, szerveink és szervrendszereink öregedése - ami jelen tudásunk szerint megváltoztathatatlan adottság - mögöttes folyamatához kapcsolódnak" - magyarázta, hozzátéve, hogy ha visszafordítják ezeket a betegségeket, és megszüntetik az elhízást és a dohányzást, az még mindig nem lesz nagy hatással a várható élettartamra, mert az ilyen állapotok negatív következményeinek nagy részét már javították gyógyszerekkel vagy valamilyen sebészeti beavatkozással. 

"Természetesen sokkal egészségesebbek lennénk. Az egészségi állapot jelentősen javulna, ha le tudnánk szokni ezekről a gyógyszerekről, és megszabadulnánk a túlsúlytól, abbahagynánk a dohányzást, megszüntetnénk vagy csökkentenénk a napozásnak való kitettséget, és megszüntetnénk a droghasználatot, de ez nem igazán fog megtörténni a való világban" - jegyezte meg. 

A CNN munkatársa megjegyezte, hogy azok az érvek, amelyek szerint az emberek 150 évig vagy tovább élhetnek, az állatokon végzett munkán alapulnak. Arra a kérdésre, hogy ez a munka reményt adhat-e az emberiség számára, Olshansky azt felelte, hogy a hosszú élet második forradalma közeleg. "A kutatóknak sikerül lelassítaniuk a biolóigia öregedést a gyümölcslegyekben, a férgekben, az egerekben és a főemlősökben, ami egy második esélyt kínál az emberiségnek. 

Ez az, amit a gerotudomány jelent. Tágra nyílt az ajtó előttünk, hogy megváltoztassuk az öregedés alapvető biológiai folyamatát. Néhány kutató azonban ezen állatmodellek eredményeit felhasználva azt feltételezte, hogy ha meg tudjuk duplázni vagy triplázni az egér élettartamát, akkor meg tudjuk duplázni vagy triplázni az emberét is. Nincs kétségem afelől, hogy meg tudjuk hosszabbítani ezeknek a rövidebb életű fajoknak az élettartamát, de nincs bizonyíték arra, hogy ez az emberek várható élettartamának egyenértékű növekedését eredményezné. Valószínű, hogy hosszabb életet fogunk élni? Igen. Tudjuk, hogy mennyivel? Nem" - fogalmazott. 

Olshansky szerint a siker mércéje nem az élettartam meghosszabbítása lehet, hanem az egészségesen megélt élettartam meghosszabbítása, ugyanis ez az, amit mérni lehet, és amire mindannyian vágyunk. "Sőt, azt állítom, hogy az egészségi élettartam a legértékesebb árucikk a Földön, és az a feladatunk, hogy minél többet állítsunk elő belőle" - mondta. A szakértő szerint ha nem találjuk meg a módját az öregedés módosításának a módját, és csak a mostani eszköztárunkat használjuk, amely egyszerre csak egy-egy betegséget kezel, akkor nem biztos, hogy tetszeni fog, amit a jövőben látni fogunk. 

"Lehet, hogy fokozatosan növekszik a várható élettartam, de az is lehet, hogy nő a gyengeség és a fogyatékosság, mert az egyik betegségcsoportot egy másikra cseréljük. Ne felejtsük el, hogy a halál egy zéró összegű játék. Egy dolog csökken, valami más nő, és félő, hogy a rákot és a szív- és érrendszeri betegségeket demenciával, Alzheimer-kórral és más súlyos egészségügyi kihívásokkal fogjuk helyettesíteni, amelyeket jelenleg nem tudunk módosítani. Tehát óvatosnak kell lennünk, hogy mit kívánunk és mit gyártunk a jövőben, mert az élet meghosszabbítása az egészség meghosszabbítása nélkül káros lenne" - jelentette ki. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés