Hirdetés

Megtaláltuk az öregedés ellenszerét? Döbbenetes dolgot állítanak a tudósok

Nap Híre portré Nap Híre

A 2-es típusú diabétesz és az elhízás kezelésére használt gyógyszer kutatók szerint az öregedés folyamatát is lassíthatja.

A szemaglutidnak – ismertebb nevén, márkanevén az Ozempicnek – „messzemenő előnyei vannak azon túl, amit eredetileg elképzeltünk” – mondta Harlan Krumholz professzor, a Yale School of Medicine munkatársa az Index beszámolója szerint. Megállapították, hogy a gyógyszer a szívelégtelenséggel, az ízületi gyulladással, az Alzheimer-kórral, sőt a rákos megbetegedésekkel összefüggő betegségek széles körének kezelésére is alkalmazható. 

"Nem lepne meg, ha az emberek egészségének ilyen módon történő javítása valóban lelassítaná az öregedési folyamatot" – idézte Krumholz professzort pénteken az Európai Kardiológiai Társaság 2024. évi konferenciáján, ahol a tanulmányokat bemutatták. „Ezek az úttörő gyógyszerek forradalmasítani fogják a szív- és érrendszeri ellátást, és drámaian javíthatják a szív- és érrendszeri egészséget” – tette hozzá a professzor.

A vizsgálatokban mintegy 17 ezer, 45 éves vagy idősebb embert követtek nyomon, akik több mint három éven keresztül 2,4 milligramm szemaglutidot vagy placebót kaptak. A résztvevők elhízottak vagy túlsúlyosak voltak, és szív- és érrendszeri betegségben szenvedtek, de cukorbetegségben nem. A kutatók arra jutottak, hogy akik szedték ezt a gyógyszert, kisebb arányban haltak meg gyakorlatilag akármilyen betegség következtében. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés