Hirdetés

Hiába magasztalták sokan Barbie-t, Hollywoodban cseppet sem ilyen rózsaszín a helyzet

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Kasszasiker lett 2023-ban Greta Gerwig filmje, azonban a számok így is azt mutatják, hogy a filmiparban még mindig a férfiaké a főszerep - a szó szoros és átvitt értelmében is.

2023-ban szinte minden a Barbie-ról szólt: Greta Gerwig filmje csupán 17 nappal bemutatása után elérte az egymilliárd dolláros (355 milliárd forint) jegyárbevételt, Néhány hete azonban az Amerikai Filmakadémia a 2024-es Oscar jelöltjeit, akik között Ryan Gosling is ott van a Barbie című filmben nyújtott alakításáért. A kanadai színész a "legjobb mellékszereplő" kategóriában kapott jelölést. Azonban mégsem lehet teljesen boldog, ugyanis a film rendezőjét, Greta Gerwiget és a főszereplőt, a Barbie-t alakító Margot Robbie-t nem jelölték a főbb kategóriákban. 

Egy friss kutatásból most kiderült: a tavaly megjelent hollywoodi filmek túlnyomó többségében férfiak játszották a főszerepet, és csak kevesebb, mint egyharmadukban volt női karakter a történet középpontjában. 

Ez 6,5 százalékos csökkenést jelent 2022-hez képest, amikor a filmek 38,6 százalékának főszereplője volt nő.   

"Még akkor is, amikor a Barbie bevételi rekordokat döntött, az iparág bebizonyította, hogy továbbra is alulértékelte a nőkre összpontosító és női főszereplővel rendelkező filmeket" - áll a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem által készített jelentésben, amelyet a Daily Mail szemléz. 

The Hollywood Diversity Report című új jelentésükben a kutatók 109, 2023-ban megjelenő angol nyelvű filmet elemeztek. Eredményeik azt mutatják, hogy a 2019-ig tartó évtizedben folyamatosan nőtt azon filmek aránya, amelyek főszereplője nő. Abban az évben a Hollywoodban készült filmek esetében ez 44 százalék volt.

Az azóta eltelt években azonban ez az arány csökkent, ami pedig a rendezők nemét illeti, a helyzet még siralmasabb. Tavaly a kutatók szerint a filmek mindössze 14,7 százalékának volt női rendezője.

"A férfiak kapták meg a legtöbb lehetőséget és a legmagasabb költségvetést, amikor rendezésről volt szó" - írta a csapat a jelentésében. 

A kutatók szerint az eredményeknek "ébresztőnek kell lenniük Hollywood számára". Ana-Christina Ramon, a jelentés társalapítója és a UCLA Entertainment and Media Research Initiative igazgatója úgy fogalmazott: "a stúdióknak be kell fektetniük a nőkbe és történeteikbe."

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés