Hirdetés

Halálos lehet ez a gyógyszer, pedig rengeteg magyar naponta szedi

Nap Híre portré Nap Híre

Sokkoló eredményre jutott egy friss kutatás: az aszpirin valószínűleg nincs jó hatással az egészségre.

A szívbeteg időseknek évtizedeken keresztül javasolták, hogy alacsony dózisban naponta szedjenek aszpirint a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére, most azonban egy friss kutatásból kiderült, hogy ez a gyógyszer valószínűleg nincs jó hatással az egészségre.

Mivel az aszpirin hatóanyaga érhígító hatású, megakadályozza a vérrögök kialakulását, ennek köszönhetően pedig csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát, ezért sok idős naponta szedi kis adagban az orvosságot. De sajnos a gyógyszernek komoly negatív hatásai lehetnek - írja az EconomX.

Egy, a Health által ismertetett kutatás kimutatta, hogy azok számára, akik korábban nem rendelkeztek szívproblémákkal, nem éppen a legjobb prevenciós módszer a gyógyszer szedése, náluk ugyanis növelheti a vérszegénység és a túlzott vérzés kockázatát. A kutatás bizonyára megalapozott, hiszen hatására az American College of Cardiology és az American Heart Association frissítette ajánlását, amely már nem javasolja az ilyen egészségügyi előzményekkel rendelkező embereknek a gyógyszer alkalmazását.

A váltás ellenére a tanulmány szerzői úgy vélik, hogy még mindig felnőttek milliói szedhetik az aszpirint a szívbetegségek kivédése céljából. Az USPSTF jóváhagyott ajánlásai szerint a napi dózist az egyénre kell szabni az olyan, 40-59 éves felnőttek esetében, akiknél a 10 éves kardiovaszkuláris kockázat 10 százalék vagy annál nagyobb.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés