Hirdetés

Már csak ez hiányzott: a poloskainvázió után megjelentek a gyilkos kullancsok

Garai Kitti portré Garai Kitti

A gyilkos kullancsok a szarvasmarhákat pusztítják el, ráadásul a gazdák arra panaszkodnak, hogy meg sem lehet szabadulni az élősködőktől. 

Ohióban megjelentek az ázsiai hosszúszarvú kullancsok, melyek olyan haszonállatokon lakmároznak, mint a szarvasmarha és a szarvas – írja a New York Post. Az Ohiói Állami Egyetem új kutatása szerint a rovarok szó szerint betörtek az Egyesült Államokba és hatalmas számban pusztítják az állatokat. 

Mint írják, a kártevők 2021-ben kezdtek betörni Buckeye államba. Az első észleléskor három jószág megöléséhez elegendő vért szívtak – ezután kezdtek el tömegesen terjedni, még annak ellenére is, hogy használták a gazdák a rovarirtó szereket.

"Az egyik elpusztított állat egy egyébként egészséges, körülbelül 5 éves hatalmas hím bika volt. „Több tízezer kullancs volt egyetlen állaton” – mondta Risa Pesapane, az OSU professzora és a kutatás vezető szerzője, hozzátéve, hogy ezek az élősködök el fognak terjedni Ohio minden részén és hosszú távon hatalmas problémát jelentenek majd, ugyanis nem lehet megszabadulni tőlük.

A kullancsokat 2017-ben New Jerseyben, 2019-ben pedig Nyugat-Virginiában is észlelték. Long Islandet pedig a korábbi kutatások is magas kockázatú területként jelölték meg. A szakértő szerint nem könnyű őket kiirtani, mert hatalmas számban jelen vannak már.

Az Ohio állambeli Monroe megye egyik farmján végzett terepi kutatás során Pesapane és csapata másfél óra alatt közel 10 ezer kullancsot gyűjtött össze. Feltételezésük szerint több mint 1 millió létezett a 25 hektáros legelőn.

A kutatásban a kullancsok szaporodását titkos kolonizációs fegyvernek nevezték, mivel a nőstények egyszerre akár 2 ezer tojást is le tudnak rakni.

Pesapane szerint, ahol az élőhely ideális – és a kaszálatlan legelők ideális helynek számítanak számukra – ott nem sok akadálya van annak, hogy hatalmas károkat okozzanak az élősködők. A kutatás szerint a növényzetben való elrejtőzés képessége révén a rovarirtó szerek elkerülésére is kifejlesztettek egy képességet.

A kullancsszakértő megjegyezte, a szezon elején kellene célba venni őket, mielőtt a felnőtt példányok leraknák a petéiket, azonban szerinte integrált megközelítésre van szükség. Azt  még a szakértők sem tudják, hogy pontosan milyen módon lehetne megállítani az inváziót, amely szerencsére az emberre nem jelent veszélyt.

A cikk ugyanakkor beszámolt arról is, hogy augusztusban egy ohiói férfinak le kellett amputálni a lábujjait, miután egy kullancs megcsípte. 

Európában a poloskainvázó okoz hatalmas gondokat

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, Franciaországban kitört a pánik az ágyi poloskák elszaporodása miatt, olyannyira, hogy akár még a jövő évi olimpiai játékok megszervezése is veszélybe kerülhet. De nemcsak a franciák pánikolnak az undorító rovatok miatt, az Egyesült Királyságban is egyre aggasztóbb a helyzet, de írtunk arról is, hogy a Szent Margit kórházban is megjelentek az ágyi poloskák. Legutóbb pedig arról számoltunk be, hogy Görögországban és Spanyolországban is elkezdtek szaporodni a poloskák.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés