Hirdetés

Tényleg veszélybe került a párizsi olimpia az ágyi poloskák inváziója miatt?

Nap Híre portré Nap Híre

Franciaországot brutális poloskajárvány sújtja, ami kérdéseket vetett fel a jövő évi olimpiai játékok biztonságával kapcsolatban. Az elmúlt napokban erről több cikk is megjelent a nemzetközi médiában, a BBC szerint azonban nem ennyire rossz a helyzet. Bár megjegyezték: az igaz, hogy az elmúlt hetekben megnőtt a poloskaészlelések száma Franciaországban, és ez az emelkedő tendencia több évre nyúlik vissza. 

„Minden nyár végén nagymértékben megnövekszik a poloskák száma” – fogalmazott Jean-Michel Berenger, a marseille-i fő kórház entomológusa. A szakértő szerint ez azért van, mert az emberek júliusban és augusztusban sokat utaztak, és a csomagjaikban hazahozták a rovarokat. 

Az ágyi poloskák elszaporodása miatt egyre nagyobb a félelem az esetleges fertőzőbetegségek kialakulásától. Komolyan veszik azokat a híreket is, amelyek szerint nemrégiben a mozikban is megjelentek a poloskák, illetve, hogy a rovarok embereket csíptek meg a vonatokon, ám ezek egyelőre nem bizonyított állítások. A párizsi városháza és Emmanuel Macron elnök kormánya cselekvésre szólította fel a lakosságot, az ország vezetői komolyan veszik a problémát.  

Egyébként az interneten már olyan rémhírek terjednek, miszerint nemzeti vészhelyzetet hirdethetnek az ágyi poloskák miatt. A mozitulajdonosok is aggódnak, ugyanis egyre csökken a mozik látogatottsága, részben amiatt, hogy olyan videók keringenek a közösségi médiában, melyeken az látható, hogy különböző ízeltlábúakat (poloskákat, atkákat) találtak a mozitermek ülésein. A metrókon is óvatosak az emberek, sokan inkább állnak, nehogy hazavigyék magukkal az undorító rovart. 

Jean-Michel Berenger szerint az országban eluralkodott egy általános pszichózis, ami részben jó, mert azt szolgálja, hogy az emberek tudatában legyenek a problémának. „Minél hamarabb lépünk fel a poloskák ellen, annál jobb” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy ennek ellenére a probléma nagy részét eltúlozzák. 

A poloskák terjeszkedésében több tényező is közrejátszik, amelyek közül a globalizáció – a konténer-kereskedelem, a turizmus és a bevándorlás – a legfontosabbak. A poloska ugyanis oda megy, ahová az emberek, az időjárás pedig nem játszik szerepet ebben. A második világháború után a DDT rovarméreg széles körű alkalmazásának köszönhetően tömegesen csökkentették az ágyi poloskák számát, azonban ezt betiltották az emberre gyakorolt hatása miatt. A mai rovarfajták ősei, amelyek túlélték a DDT-csapást, sokkal ellenállóbbak lettek, így most már nehezebb kiirtani őket. A harmadik tényező pedig a csótányok számának csökkenése, ugyanis ezek a rovarok előszeretettel elfogyasztják az ágyi poloskákat. 

Nagy a veszély?

Hivatkozás másolása

Az ágyi poloskák valóban fenyegetést jelentenek, ám ez a veszély inkább pszichológiai, mintsem fizikai. A jelenlegi tudásunk szerint ugyanis az ágyi poloska nem terjeszt betegségeket. Csípése fájdalmas lehet, de nem tart sokáig. Azonban az biztos, hogy senki sem szeretne magának otthonra ágyi poloskát, amely az ürülékét fekete pöttyök formájában hagyja hátra, és akár egy évig is kibírja táplálék nélkül. 

Az undorító rovarok egyébként nemcsak Franciaországban szaporodtak el, legutóbb például a naphire.hu is beszámolt arról, hogy ágyi poloskák jelentek meg a Szent Margit Kórházban. A poloskák miatt az egyik belgyógyászati osztályt kiürítették, a betegeket egy tiszta, üres helyiségbe költöztették át. Az intézmény vezetése a poloskák továbbterjedésének megakadályozása érdekében szigorított higiéniás szabályokat léptetett életbe.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés