Hirdetés

Rendkívüli bejelentést tett az államtitkár: szigorú vizsgálat jön a gyermekotthonok vezetőinél

Nap Híre portré Nap Híre

Mostantól szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat a gyermekvédelmi intézményvezetők, valamint helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán csütörtök este.

Mostantól szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat a gyermekvédelmi intézményvezetők, valamint helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán csütörtök este.

Rétvári Bence azt írta: ahogyan azt Orbán Viktor miniszterelnök már bejelentette, a kormány több szigorítást hajt végre a gyermekvédelmi intézményekben, hogy soha többé ne essen bántódásuk a gyermekeknek sehol, így az intézmény falain belül sem. "A szerdai kormányülést követően máris itt az első szigorítás" - közölte.

Az államtitkár ismertetése szerint teljes körű vezetési, személyi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgálnak minden gyermekotthon vezetőjénél és helyettesénél - írja az MTI. 

Az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben, és azonnal hatályba is lép,  hogy a vizsgálatok minél hamarabb megkezdődhessenek. A vizsgálatokat nemcsak az új kinevezéseket megelőzően, hanem a jelenlegi intézményvezetők esetében is elrendelik - tudatta Rétvári Bence.

A pszichológiai alkalmassági vizsgálat a Pintér Sándor belügyminiszter által jóváhagyott szakmai protokoll alapján történik majd, és azt minden intézményvezető és -helyettes esetében kétévente ellenőrzik - tette hozzá.

Az államtitkár bejegyzésében közölte azt is, hogy a belügyminiszter meghatározza a gyermekvédelmi intézményvezetőktől elvárt vezetői kompetenciákat is, amelynek vizsgálata szintén része lesz a bevezetendő pszichológiai alkalmassági vizsgálatnak. Vizsgálják például az általános pszichés állapotot, az érzelmi-indulati kontrollt, a pszichés terhelhetőséget, a stressz-szel megküzdés képességét, a felelősségtudatot, a kóros függőségeket (például játékszenvedélyt, alkoholfüggőséget, drogfüggőséget), az öngyilkosságra való hajlamot és szexuális devianciákat is - sorolta.

Rétvári Bence arra is felhívta a figyelmet: ahogyan azt Orbán Viktor már bejelentette, minden gyermekotthonra kiterjedő vizsgálatot rendelt el, és készül a második gyermekvédelmi törvénycsomag is, valamint tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek.

Pedofiloknak nincs kegyelem, és nem lehet őket szabadlábra helyezni sem - hangsúlyozta az államtitkár

Rétvári Bence arról is beszámolt, hogy a kormány a szerdai ülésén részjelentést hallgatott meg a bicskei gyermekotthon ügyéről. A gyermekeket molesztáló V. Jánost úgy nevezte ki a fővárosi önkormányzat a gyermekotthon igazgatójává, hogy tudhatták róla, "homoszexuális és szexuálisan aberrált" - írta bejegyzésében az államtitkár.

Mint ismert, hatalmas felháborodást váltott ki, hogy Novák Katalin köztársasági elnökként kegyelemben részesítette K. Endrét, aki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteseként éveken át eltussolta főnöke pedofil bűncselekményeit - zaklatási eseteket, illetve szexuális kényszerítések tucatjait. Az ügybe belebukott Novák Katalin és Varga Judit isBalog Zoltán pedig - aki tanácsadóként támogatta a kegyelmi kérvényt - lemondott a református zsinati elnöki posztjáról. Az ügy akkora felháborodást keltett, hogy a legnépszerűbb tartalomgyártók a Hősök terére tüntetést szerveztek, amin rengeteg magyar vett részt, és több mint 100 magyar híresség vállalta arccal és névvel, hogy kiáll a gyermekek védelmében.

A naphire.hu arról is beszámolt, hogy Orbán Viktor a múlt pénteki rádiós interjújában azt mondta: "egy tisztességes országban, mint Magyarország, nem fordulhat elő olyan, mint ami a bicskei gyermekotthonban történt, és amit a kegyelmi ügy hozott felszínre. Ez egész egyszerűen elfogadhatatlan, és ha már nem lehet miszlikbe vágni azokat, akik hozzányúlnak a gyerekünkhöz, hát az a minimum, hogyha elítélték őket, akkor utána nincs pardon és nincs kegyelem."

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés