Hirdetés

Itt a bejelentés: Novák Katalin lemondott, belebukott a kegyelmi botrányba

 portré

Gavra Gábor - Szabó Bianka

Távozik tisztségéből Magyarország köztársasági elnöke. Novák Katalin ezt szombat délután jelentette be.

Mint azt a Naphire.hu is megírta, Novák Katalin köztársasági elnöktől kegyelmet kapott az a férfi, aki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteseként éveken át eltussolta főnöke pedofil bűncselekményeit - zaklatási eseteket, illetve szexuális kényszerítések tucatjait. Az ügy hatalmas botrányt robbantott az egész országban, a történtek után az ellenzéki pártok is akcióba lendültek, sokan az államfő lemondását követelték, sőt, a DK levélben tájékoztatta Ferenc pápát, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Őszentsége tavaly áprilisi, magyarországi látogatására hivatkozva adott elnöki kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének. 

Az ügyben Novák Katalin nem egyedül döntött. A Kegyelmi eljárások szabályai szerint ugyanis az államfő hiába kegyelmez meg valakinek, ha a határozatot nem írja alá az éppen aktuális igazságügyi miniszter, akkor az nem is lép hatályba. Az eset időpontjában Varga Judit volt az illetékes tárcavezető. 

Lapunk arról is beszámolt, hogy Novák Katalin az ATV kérdésére, miszerint megbánta-e a kegyelmi kérvény aláírását, megfordult-e a fejében, hogy lemond, és kész-e megindokolni a döntését, azt válaszolta: a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa annak idején. Mint mondta, van egy jogszabályi rendelkezés, amely szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak. Hozátette, minden kegyelmi döntés a természeténél fogva megosztó, és ő az elé terjesztett több száz kérvényről minden esetben igyekszik a leginkább körültekintően dönteni.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este benyújtotta a parlamentnek az alaptörvény tizenharmadik módosításáról szóló javaslatot, amelynek elfogadása esetén a köztársasági elnök nem gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát a kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények esetén. A Sándor-palota azt közölte, Novák Katalin a módosítást örömmel írja majd alá. 

A pedofilmosdató bicskei intézményvezető-helyettesnek adott kegyelem körüli botrányba belebukott Novák Katalin szombaton 17.00-kor jelentette be a lemondását, miután a miniszterelnök nyilvánosan és a színfalak mögött is rommá alázta, tanácsadói sorra hagyták faképnél,  és általában is elfogyott a levegő körülötte.

Kegyelmi döntésem miatt sokan magyarázatot várnak. Abban a hiszemben hoztam meg a döntésemet, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával - mondta az államfő, hozzá téve: hibáztam. 

A gyermekek a legféltettebb kincsünk. Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, vagy ha mégis, vállaljon felelősséget. Lemondok köztársasági elnöki tisztségről - jelentette be Novák Katalin, aki bocsánatot kért azoktól, akiket döntésével megbántott. 

Novák Katalin Éva 2014 és 2020 között család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, majd 2020–2021-ben családokért felelős tárca nélküli miniszter volt. 2017–2021 között a Fidesz egyik alelnöke, 2018–2022 között országgyűlési képviselő.

2022. május 10-étől Magyarország köztársasági elnöke, 44 évesen ő volt a legfiatalabb, nőként pedig az első e poszton.

A 2023-as Befolyáslista alapján ő volt Magyarország 10. legbefolyásosabb személye, a Forbes 2021-es listája szerint a nőknél a közéleti kategória első helyén szerepelt. 2022-ben a Fidesz–KDNP Pártszövetség köztársasági elnökjelöltje lett, jelölését követően, az alaptörvény rendelkezésének értelmében, felfüggesztette párttagságát. 2022. május 10-én az Országgyűlés a Magyar Köztársaság 6. köztársasági elnökévé választotta.

Kezdeményezésére a „Köztársasági Elnöki Hivatal” neve „Sándor-palotára” módosult, amit utólag jogszabálymódosításokkal is megerősítettek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés