Hirdetés

Novák Katalin után Varga Judit is belebukott a kegyelmi botrányba

 portré

Gavra Gábor  - Szabó Bianka

A volt igazságügyminiszter a Facebookon jelentette be, hogy visszavonul a közélettől.

"Magyarország köztársasági elnöke a mai napon lemondott. A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom. Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is. Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam. Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében"

- jelentette be Varga Judit

Mint azt a Naphire.hu is megírta, Novák Katalin köztársasági elnöktől kegyelmet kapott az a férfi, aki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteseként éveken át eltussolta főnöke pedofil bűncselekményeit - zaklatási eseteket, illetve szexuális kényszerítések tucatjait. Az ügy hatalmas botrányt robbantott az egész országban, a történtek után az ellenzéki pártok is akcióba lendültek, sokan az államfő lemondását követelték, sőt, a DK levélben tájékoztatta Ferenc pápát arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Őszentsége tavaly áprilisi, magyarországi látogatására hivatkozva adott elnöki kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének. 

Az ügyben Novák Katalin nem egyedül döntött. A Kegyelmi eljárások szabályai szerint ugyanis az államfő hiába kegyelmez meg valakinek, ha a határozatot nem írja alá az éppen aktuális igazságügyi miniszter, akkor az nem is lép hatályba. Az eset időpontjában Varga Judit volt az illetékes tárcavezető.

Lapunk arról is beszámolt, hogy Novák Katalin az ATV kérdésére, https://naphire.hu/cikk/novak-katalin-elnoki-kegyelem-pedofilia miszerint megbánta-e a kegyelmi kérvény aláírását, megfordult-e a fejében, hogy lemond, és kész-e megindokolni a döntését, azt válaszolta: a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa annak idején. Mint mondta, van egy jogszabályi rendelkezés, amely szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak. Hozátette, minden kegyelmi döntés a természeténél fogva megosztó, és ő az elé terjesztett több száz kérvényről minden esetben igyekszik a leginkább körültekintően dönteni.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este benyújtotta a parlamentnek az alaptörvény tizenharmadik módosításáról szóló javaslatot, amelynek elfogadása esetén a köztársasági elnök nem gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát a kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények esetén. https://naphire.hu/cikk/orban-viktor-novak-katalin-elnoki-kegyelem-pedofilmosdato A Sándor-palota azt közölte, Novák Katalin a módosítást örömmel írja majd alá. 

2023-ban lemondott

Hivatkozás másolása

Varga Judit diplomája megszerzését követően két éven át ügyvédjelöltként dolgozott, ezt követően 2009-ig bírósági fogalmazó volt a Fővárosi és Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ekkor tett jogi szakvizsgát is kitűnő eredménnyel.

2009-től kilenc évig dolgozott az Európai Parlamentben politikai tanácsadóként, ahol három évig tagja volt Áder János EP-képviselő, későbbi köztársasági elnök csapatának. 

2018. május 22-én Orbán Viktor javaslatára Áder János köztársasági elnök európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárrá nevezte ki. 2019. július 11-én Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök a negyedik Orbán-kormány igazságügyi miniszterének nevezte ki, de továbbra is hozzá tartoztak az európai uniós ügyek. 

2023 júniusában jelentette be, hogy július 31-i hatállyal lemond a miniszteri megbízatásáról és közölte, hogy a 2024-es Európai Parlamenti választásokra készül a Fidesz listájának az élén.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés