Hirdetés

7 jel, amelynek láttán minden szülő fejében meg kell szólalnia a vészcsengőnek

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Current Psyschology című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a tinédzserek közel negyede rabja a közösségi médiának. Éppen ezért Trevor Cooke, az EarthWeb online adatvédelmi szakértője most megosztotta azokat a gyakori viselkedési formákat, amelyek jelezhetik a szülők számára, hogy a gyermeke függő. 

Cooke mindenekelőtt azt javasolja, hogy minden szülő beszélgessen el arról a gyermekeivel, hogy miért fontos a közösségi média felelősségteljes használata. Azt is javasolja, hogy szabjunk világos határokat arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan használhatnak a gyerekek bizonyos közösségi oldalakat, és a szülők mindig kísérjék figyelemmel ezeket a tevékenységeket. Cooke szerint akár szakember segítségét is bevonhatjuk annak érdekében, hogy a gyermekünk megtanuljon egészséges kapcsolatot kialakítani a technológiával és a közösségi médiával. 

A szakértő elárulta azt is, mi az a 7 titokzatos jel, ami arra utalhat, hogy a gyermekünk függő lehet - írja a New York Post. 

1. Háttérbe szorulnak a hobbik

Hivatkozás másolása

Cooke szerint ha a gyermeke a nap minden órájában és éjjel is használja az olyan platformokat, mint például az Instagram és a Facebook, akkor a hobbik, a tanulás és a társas interakciók a háttérbe szorulnak. A szakember azt tanácsolja, hogy a szülők ellenőrizzék a gyermekük eszközeinek időkövetési funkcióját, amivel fel tudják mérni, hogy hány órát töltenek naponta a közösségi médiaalkalmazásokkal. 

2. Állandó igény az elismerésre

Hivatkozás másolása

Érdemes figyelni azt is, hogy a gyermekünket mennyire érdekli a reakcióknak, a lájkoknak, megosztásoknak és a kommenteknek a mennyisége, amelyeket a közösségi médiában kapnak. Cooke felhívja a figyelmet arra, hogy az állandó igény az elismerésre is egy jele lehet annak, hogy ha egy gyerek túl sokat lóg a közösségi médiában. "Fontos tudatni velük, hogy ezeknek a mutatóknak semmi köze nincsa valódi értékükhöz, vagy ahhoz, hogy valójában mennyire kedvelik őket más emberek" - tette hozzá.

3. Hangulatváltozások

Hivatkozás másolása

Cooke arra kéri a szülőket, hogy vegyék figyelembe, ha gyermekük ingerlékenységet, szorongást vagy szomorúságot mutat, amikor nem használja a közösségi médiát. "Ez a viselkedés az elvonási tünetek jele lehet, amelyek függőségre utalnak" - jegyezte meg.

4. Fizikai tevékenységek csökkenése

Hivatkozás másolása

A szakértő szerint a függő gyerekek egy idő után elkerülhetik a fizikai tevékenységeket, vagy nem szívesen mennek ki a szabadba, helyette inkább bent maradnak a telefont görgetni. A Centers for Disease Control and Prevention a 6 és 17 év közötti gyerekeknek napi egy óra testmozgást javasol az egészséges növekedés elősegítése érdekében. A szakértő megjegyezte, hogy a mozgásszegény életmód bizonyítottan negatív hatással van az egészségre, ezért az javasolja, hogy vonjuk be a gyermeket a családi kirándulásokba, sportokba.

5. Felelősséggel járó feladatok elhanyagolása

Hivatkozás másolása

"Fontos, hogy arra ösztönözzük őket, hogy minden egyéb kötelezettségüket teljesítsék, mielőtt megnyitják a közösségi médiaalkalmazásokat" - mondta Cooke. Kifejtette, hogy a közösségi médiafüggő gyerekek idővel elkezdhetik hanyagolni az olyan fontos tennivalójukat, mint a tanulást, házimunkát, vagy más kötelezettségeiket, és ez tartós következményekkel járhat a tanulmányi és a személyi fejlődésükre. 

6. Gondok az alvással

Hivatkozás másolása

A szakértő szerint a túlzott közösségimédia-használat - főleg lefekvés előtt - megzavarhatja az alvási szokásokat. (Ez egyébként minden korosztály esetében bajt jelent, nem csak a gyerekeknél). Az egészségügyi szakértők mostanra megállapították, hogy az éjszakai képernyőidő a "szociális jet lag" fő okozója, ami nagymértékben növeli a pszichológiai problémák kockázatát is. A kutatások azt is kimutatták, hogy a telefonok, táblagépek és televíziók kék fénye korai pubertást idézhet elő. Az elegendő alvás hiánya a gyerekek hangulatára, tanulmányi eredményeikre és általános egészségi állapotukra is hatással lehet.

7. Társadalmi elvonulás

Hivatkozás másolása

A közösségi médiafüggők visszahúzódhatnak a személyes interakcióktól, mivel egyre kevésbé érzik magukat kényelmesen a szemtől-szembeni kommunikációban, és inkább a képernyő mögé bújnak. "Ez hatással lehet a szociális készségeikre, és az elszigeteltség érzéséhez vezethet, mivel lemaradnak a társaiktól, akik megfelelő mennyiségű személyes interakcióban részesülnek" - jegyezte meg Cooke, aki azt javasolja, bátorítsuk a gyerekeket arra, hogy többet beszélgessenek személyesen. 

Tényleg nagy a baj, már a közösségi média óriásai is léptek

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, nemrégiben a Meta bejelentette, ogy a fiatal felhasználók mentális egészsége érdekében korlátozni fognak bizonyos tartalmakat. Mindezt azt jelenti, hogy a 18 év alatti felhasználók nem mindent láthatnak majd a Facebookon és az Instagramon

De lépett a Snapchat is a gyerekek védelmében, és az alkalmazáson belül lehetővé tették a szülőknek, hogy dönthessenek azzal kapcsolatban, a gyermekeik kapcsolatba léphetnek-e vagy sem az alkalmazás "My Al" chatbotjával. Erre azért is volt szükség, mert a szülők aggódni kezdtek amiatt, hogy nem egészséges, hogy a gyerekek egyfolytában egy erősen személyre szabott, számítógépes chatbottal beszélgetnek. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés