Hirdetés

Bekeményít a Snapchat, nagyobb hatalmat kapnak a szülők

Garai Kitti portré Garai Kitti

Brutális változás jön a Snapchaten, miután az alkalmazáson belül lehetővé tették a szülőknek, hogy dönthessenek azzal kapcsolatban, a gyermekeik kapcsolatba léphetnek-e vagy sem az alkalmazás "My Al" chatbotjával.

A Snapchat áprilisban vezette be a My Al-t, azonban a szülők aggódni kezdtek a chatbot miatt, ugyanis nem biztos, hogy egészséges, ha a gyerekek egyfolytában egy erősen személyre szabott, számítógépes chatbottal beszélgetnek. Miután egyre több kérdés merült fel az eszköz biztonságával kapcsolatban, az alkalmazás durva lépésre szánta el magát: a szülők mostantól akár ki is kapcsolhatják ezt a funkciót. 

Bár a tizenévesek ezután is látni fogják és akár írhatnak is a chatbotnak, azonban a My Al csak annyit fog nekik válaszolni, hogy letiltották. 

A Snapchat csütörtöki blogbejegyzésében azt írta, hogy a My AI már "védelmet tartalmaz a nem megfelelő vagy káros válaszokkal szemben, illetve ideiglenes használati korlátozásokat, és életkor-érzékelést is, ha esetleg a felhasználók visszaélnének a szolgáltatással". Az alkalmazáson belül azonban létrehozták a Családi központot, ahol a szülők is láthatják a tizenévesek biztonsági és adatvédelmi beállításait. Sőt, azt is látják, hogy a gyermek kivel osztja meg a sztorijait, kivel lép kapcsolatba az alkalmazáson keresztül, és hogy megosztja-e a tartózkodási helyét a barátaival. 

A felnőttek a 13-17 éves felhasználókat felügyelhetik. Az ezt lehetővé tevő funkció 2022-ben indult el a Snapchat, a TikTok, az Instagram, a YouTube és más közösségi médiaplatformok fiatal felhasználóinak biztonságával kapcsolatos széles körű aggodalmak közepette.

A Családi Központ elindítása óta a Snapchat folyamatosan azon dolgozik, hogy még több biztonsági intézkedést vezessen be. "A Családi Központ tükrözi a szülők és a tizenévesek közötti valós kapcsolatok dinamikáját, ahol a szülők betekintést nyerhetnek abba, hogy a tizenévesek kivel töltenek időt, ugyanakkor tiszteletben tartják a privát beszélgetéseket és magánéletet" - írta a vállalat a bejegyzésében.

Egyébként a Snapchatnak is szembe kell néznie egy perrel, ugyanis az alkalmazást ugyanaz a vád érte, mint korábban a Metát, miszerint függővé teszik a tizenéves felhasználókat és mentális egészségkárosodást okoznak. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés