Hirdetés

Megkongatták a vészharangot: Gyilkos gomba lepte el a hazai erdőket

Nap Híre portré Nap Híre

Az Északerdő Zrt. szakemberei arra hívták fel a figyelmet, hogy az idei rendkívül csapadékos időjárás kedvezett a gyilkos galóca elszaporodásának. 

Tömegesen jelent meg idén erdeinkben a gyilkos galóca (Amanita phalloides) - hívta fel a figyelmet az erdészeti társaság a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy legyünk nagyon óvatosak, ugyanis Magyarországon a halálos gombamérgezések 98%-áért ez a faj felelős. Megjegyezték azt is: a szabadban gyűjtött gombát minden esetben vizsgáltassuk meg gombaszakellenőrrel!

A gyilkos galóca jelenléte azért rendkívül kockázatos, mert könnyen összetéveszthető más, ehető gombafajokkal - írja a Dívány

Így tudja felismerni a gyilkos galócát

Hivatkozás másolása

A kifejlett gyilkos galóca lemezei mindig fehérek, fehér színű a tönkje is, és a veszélyes fajt a fehér bocskora is segít megkülönböztetni más, hasonló gombáktól.

A pontosabb felismerésben segíthet még, ha azt is tudjuk, hogy a gomba 5-15 centiméter átmérőjű, domború, majd ellaposodó kalapja olíva-, sárgás-, barnászöldes színű, de lehet fehéres is. Emellett gyakran benőtten szálas, és rajta csak ritkán látható fehéres burokmaradvány. Továbbá a gyilkos galóca lemezei sűrűn és szabadon állók, szélesek, fehérek, a tönkje pedig 7-20 centiméter hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres, fehéres, gyakran zöldes, márványozott felületű, lelógó. 

A júniustól novemberig, lomberdőben, főleg tölgy alatt – ritkán fenyvesben – növő gombafaj fogyasztása végzetes következménnyel járhat. A gyilkos galóca elfogyasztása után 8-24 órával csillapíthatatlan hányás következhet be a gombában található amatoxin nevű méreganyagtól, majd átmeneti javulás után néhány napon belül akár halálos máj- és veseelégtelenség is bekövetkezhet.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés